Revizija preporuka

Bez brisa i samoizolacije za kontakte koji su unazad pola godine preboljeli COVID-19

Autor: Redakcija
event 28.03.2021.
Foto: freepik.com

PCR test na novi koronavirus i karantena odnosno samoizolacija ne propisuju se više ljudima koji su COVID-19 preboljeli unazad šest mjeseci ili ako su drugu dozu cjepiva protiv te bolesti primili najmanje unazad dva tjedna.

Dosad je taj vremenski period bio postavljen na najduže tri mjeseca no revizijom preporuka HZJZ ga je udvostručio te također uklonio britanski soj ovog virusa s popisa varijanti za koje je inače bila određena karantena od dva tjedna i obavezan test nakon njenog isteka.
Sad su to pravilo, dva tjedna izolacije i test po njenu završetku, ostavili samo za brazilsku i južnoafričku varijantu virusa.

Nadalje, unutar pet dana od izloženosti virusu, navode, treba testirati bliske kontakte koji su “ dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije ili rade s vulnerabilnom populacijom”.
Kakavgod im bio rezultat testa karantenu treba odraditi do kraja, a to je deset dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Što kontakt čini bliskim iz HZJZ-a su taksativno naveli:

  • dijeljenje kućanstva s bolesnikom
  • izravan tjelesni kontakt s oboljelim od bolesti COVID-19
  • nezaštićen izravni kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od bolesti COVID-19 (dodirivanje
    korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
  • kontakt licem u lice s oboljelim od COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • boravak u zatvorenom prostoru na udaljenosti većoj od dva metra može predstavljati bliski kontakt, ovisno o tome ima li bolesnik simptome, o nošenju maski, ventilaciji prostorije
  • zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ako je došlo do propusta u korištenju OZO-a
  • kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik.

Komentari
Sve vijesti