Lancet

Britanska strategija ispravna – jedna doza Astra Zeneca cjepiva štiti i nakon 90 dana

Autor: Redakcija
event 05.03.2021.
Foto: Shutterstock

Astra Zeneca odnosno takozvano oxfordsko cjepivo pokazalo je visoku učinkovitost samo jedne doze u zaštiti od COVID-19. Dvodozno cjepivo, nadalje, pruža veću zaštitu od ove zarazne bolesti ako je razmak između doza – duži.

Potvrda je to ispravnosti britanske strategije procjepljivanja kroz koju se na Otoku primarno ide na masovnu imunizaciju jednom dozom ovog cjepiva kako bi se obuhvatio što veći broj ljudi u što manje vremena. Do jučer kritiziran britanski pristup sada bi nakon objave ovakvih rezultata mogle prihvatiti i druge zemlje koje koriste ovo cjepivo.

U Lancetu su Merryn Voysey i suradnici objavili rezultate da je ukupna učinkovitost ovog cjepiva 70,4 posto što pada na 62,1 posto kod cijepljenih s dvije standardne doze u razmaku od četiri tjedna. S razmakom od 12 tjedana i duže učinkovitost cjepiva je 81,3 posto. U analizama studija sa 17 178 sudionika utvrdilo se da je učinkovitost jedne standardne doze cjepiva bila 76 posto od 22og do 90 dana nakon cijepljenja tom jednom dozom. Jedna standardna doza ( odnosno doza uobičajene količine cjepiva) u prvih 90 dana, dakle, ima 76postotni učinak zaštite od simptomatskog COVID-19. To je jedna od glavnih vrijednosti zaključaka ove studije koja ima svoja ograničenja, kako su naveli i njezini autori.

Preporuka masovnog cijepljenja

Važna je i potvrda da duži interval između doza cjepiva daje veću učinkovitost tako da autori preporučuju masovnu imunizaciju i doziranje u razmaku 12 tjedana. Preporuka kod nas je davanje druge doze ovog cjepiva u razmaku ne manjem od osam tjedana dok je u nekim zemljama taj interval kraći što očito ne pruža dovoljnu zaštitu. 

Komentari
Sve vijesti