Prevencija i zaštita od COVID-19 infekcije cijepljenjem

Cijepljenje protiv “korone” je dobrovoljno, bez obrasca i u interesu svih građana

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 31.01.2021.
Foto: freepik.com

Cijepljenje protiv COVID-a bez potpisivanja obrazaca i dragovoljno
Besplatno cijepljenje ne zahtijeva od građana potpisivanje obrasca o odgovornosti, tj. obaviještenog pristanka, kao što to ne zahtijeva ni od onih koji građane cijepe

Pri cijepljenju protiv COVID-19 građani neće morati potpisivati obrazac koji se uobičajeno koristi kod dijela medicinskih procedura, zahvata i zdravstvenih usluga, kojim prihvaćaju rizike i bivaju obaviješteni o njima. Mediji su dosad prenijeli pa i dalje to čine, pri čemu i u kojim slučajevima treba biti oprezan pri cijepljenju i neposredno nakon njega, kakve reakcije na cjepivo mogu očekivati, koje prijaviti (sve ozbiljnije koje ne prolaze), a i redoslijed cijepljenja je poznat. Realno je očekivati da ono potraje kroz mjesece, ali cijepljenje je dobrovoljno, i u interesu je svih građana da ih se što veći broj cijepi kako bi stekli opći imunitet populacije.

Bez pisanog pristanka


U okviru postojećih propisa i programa cijepljenja ne navodi se obveza potpisivanja obrazaca pristanka na cijepljenje prilikom cijepljenja protiv zaraznih bolesti, pa se neće zahtijevati, kako naglašavaju u Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, niti potpisivanje obrazaca pristanka na cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Prilikom cijepljenja ne koriste se niti se popunjavaju obrasci kojima bi odgovornost, materijalnu i kaznenu, prenosili na liječnike, a jednako tako ne postoji obveza potpisivanja istih ni od strane onih koji građane cijepe. Stručna i šira javnost upućena je u skladu s tim, da se informiraju putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je nositelj programa cijepljenja i koji treba pružiti pravovremene i točne upute o planu i proceduri cijepljenja u Hrvatskoj.  

Komentari
Sve vijesti