Korona tehnologija

Čip za 55 minuta testira COVID-19 i javi rezultat pametnom telefonu

Autor: Suncana Glavak
event 03.03.2021.
Foto: freepik

Programirana magnetska nanozrnca uparena s mobilnim telefonom i priključnim dijagnostičkim alatom, mogu dijagnosticirati COVID-19 za 55 minuta ili manje, objavljuju inženjeri Sveučilišta Rice.

Čip za 55 minuta testira COVID-19 i javi rezultat pametnom telefonu

Riječ je o ustanovi iz Houstona koja ima poseban centar znanstvenog inžinjeringa i fond za COVID-19, a njihov inžinjer strojarstva Peter Lillehoj razvio je fluidni mikročip veličine poštanske marke. Standardnim ubodom u prst nanozrnca u čipu vežu se za protein Sars-CoV-2. Pomoću elektrokemijskog senzora otkrivaju male količine biomarkera tipičnih za COVID-19 bolest. Naravno da je postupak znatno brži i jednostavniji od standardnih PCR testova koji traže posebne molekularno-biološke postupke pri otkrivanju bolesti. Test se može primjenjivati u ljekarni, zdravstvenoj ustanovi ili gdje je već potreban.

Duža inkubacija – točniji rezultati

Protekle su godine za dijagnozu malarije Lillehoj i Jiran Li predstavili flastere s mikroiglicama za dijagnozu malarije. Novi test je složeniji, ali u kratkom vremenu donosi precizne, valjane rezultate, a autori su otkrili da je optimalno vrijeme u kojem se oni dobiju 55 minuta. Prednost je što test otkriva rezultat tj. protein tipičan za virus u tako malim koncentracijama seruma, kakve su dosad bile nezamislive. Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog kemijskog društva ACS Sensors.

Novi se alat oslanja na malo složeniju shemu otkrivanja, ali u kratkom vremenu donosi precizne, kvantitativne rezultate. Da bi testirao uređaj, laboratorij se oslanjao na donirane uzorke seruma ljudi koji su bili zdravi i drugih koji su bili pozitivni na COVID-19. Lillehoj je rekao da dulja inkubacija daje točnije rezultate kada se koristi cijeli serum. Laboratorij je otkrio da je 55 minuta optimalno vrijeme da mikročip osjeti protein SARS-CoV-2 N u koncentracijama od samo 50 pikograma (milijarditih dijelova grama) po mililitru u cijelom serumu. Mikročip je mogao otkriti N protein u još nižim koncentracijama, pri 10 pikograma po mililitru za samo 25 minuta razrjeđivanjem seruma pet puta. Uparen s nekim vrstama pametnih telefona čip im je isporučio podatke. Nema vremenskih naznaka kada bi došlo do njegove masovnije proizvodnje niti se spominje moguća tržišna cijena, no autori kažu kako industriji neće biti teško proizvesti mikrofluidne čipove ili ih prilagoditi novim sojevima COVID-19 ako i kada to bude potrebno. Istraživanje su podržali Nacionalni zavodi za zdravlje, Nacionalna zaklada za znanost i Istraživački fond COVID-19 Sveučilišta Rice.

Komentari
Sve vijesti