EU zdravstvo

COVID kriza za EU mora biti poziv za promjenu europske zdravstvene politike

Autor: Redakcija
event 24.04.2021.
Foto: Shutterstock

Sve slabosti EU zdravstvene politike i sustava koje je pokazala pandemija COVID-19 trebaju postati prilika za, da tako kažemo, novi početak i pozitivne promjene cijelog EU zdravstvenog eko sustava.

Tema je to oko koje su se okupili, online dakako, struka, EU parlamentarci, industrija te otvoreno iznijeli stavove kako o ujedinjenom europskom odgovoru na ovu pandemiju tako i o nedostacima otkrivenima u ovoj krizi s naglaskom da upravo to bude početak nove europske zdravstvene politike. 

Kao optimist, sve ovo vidim kao prozor mogućnosti da surađujemo jer nitko od nas sve ovo ne može sam. Ne može sama ni industrija, ni Komisija niti pacijenti i svi se moramo držati zajedno. Vidjeli smo da mnogi pacijenti pate jer nije provođena dijagnostika pa tako ni za onkološke pacijente i utjecaj toga ćemo tek vidjeti. Jednako je tako i sa kardiovaskularnim bolestima i drugima. Ova kriza ujedinjuje i poziva na inovaciju – uvodno je poručio Kees Roks iz kompanije Novartis koja je uz EuropaBio i JA Europe organizirala ovaj javni događaj. 

Više investirati u zdravlje

Upravo kako je poručio Kees Roks i pozvao da se iz krize restarta europska zdravstvena politika bila je glavna odlika poruka svih sudionika ovog događaja. Tako i rumunjskog člana Europskog parlamenta, Cristian – Silviu Busoi, koji je rekao da je pandemijska kriza dobar trenutak da svi shvatimo kako zdravstvo mora biti jači prioritet te da generalno moramo više investirati u zdravlje.

COVID krizu, bivša irska ministrica zdravstva, Mary Harney opisala je kao “poziv za buđenje” Uniji koja je, smatra, u dobroj poziciji da EU postavi globalnim liderom jer europska politika nikada dosad nije bila toliko fokusirana na zdravlje. Europski plan borbe protiv raka primjer je jednog takvog fokusa na zdravstvo i zdravlje građana EU s čim se složio i Tomislav Sokol, hrvatski europarlamentarac.

Glavni je problem što ne postoji zajednička EU politika i ono što smo dosad imali su ad hoc odgovori na probleme. Dobro je što je sada zbog pandemije po prvi put u fokusu zdravstvo i što je postalo prioritet institucijama, a to je prvi uvjet da razvijemo zajednički sistematičan pristup zdravstvenoj politici EU – rekao je zastupnik Sokol. 

Promjena paradigme EU zdravstvene politike, zajednički je zaključak, a evidentno se i struka i politika na visokoj razini slažu kako je pandemijska kriza trenutak koji Unija treba iskoristiti kao priliku za ovu promjenu. 

Komentari
Sve vijesti