MITOVI OKO CIJEPLJENJA

COVID može smanjiti plodnost kod muškaraca, a cjepivo ne – ono je sigurno

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 04.08.2021.
foto: Shutterstock

Jedan od mitova koji se globalno provlači posljednjih tjedana je da cjepivo protiv COVID-a može utjecati na plodnost mladića i djevojaka. No dosadašnja istraživanja su pokazala da cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost, dok bolest i zaraza, s druge strane, kod muškaraca mogu dovesti do erektilne disfunkcije i smanjenja broja spermija.

Od kada je krenulo cijepljenje u prosincu prošle godine, nema praktički države u svijetu u kojoj se nisu provlačile dezinformacije da cjepivo može poremetiti plodnost kod mladih žena, odnosno, smanjiti broj spermija kod muškaraca. No riječ je o najobičnijem mitu koji sa sobom nosi neutemeljen strah, i zbog njega se mnogo mladih ljudi nije odlučilo na cijepljenje. Statistike pokazuju da je u Velikoj Britaniji, primjerice, čak četvrtina mladih žena odbila otići na cijepljenje zbog uvjerenja da će to naštetiti njihovoj plodnosti.

Prije nekoliko dana je prof.dr. Alemka Markotić, predstojnica Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, za medije komentirala najveće mitove oko cjepiva, pa se dotakla i tih priča o utjecaju na plodnost, nazvavši ih potpunim neistinama kojima se plaše mladi ljudi.

  • Nema do sad ama baš nikakvih podataka o tome da bi cjepivo djelovalo na taj način da dovodi do sterilnosti, dakle, baš nigdje nema objavljenih takvih relevantnih medicinskih podataka. To je jedna potpuna neistina kojom se plaše mladi ljudi. Ne znam kome je to interes – izjavila je prof.dr. Markotić.

Koronavirus u organizmu smanjuje broj spermija

Istraživanje su nedavno proveli i znanstvenici sa Sveučilišta Miami, i došli su do zaključka da cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost. S druge strane, stručnjaci su u tom istraživanju analizirali uzorke tkiva uzete biopsijom, od više muškaraca različitih životnih dobi koji su umrli od posljedica COVID-a. Rezultati su pokazali da koronavirus smanjuje broj spermija te da se zadržava u testisima, što apsolutno može utjecati na plodnost. Dakle, opasan je COVID kao bolest, a ne cjepivo, što su potvrdile i dosadašnje studije testiranja cjepiva. Istraživanje je također obuhvatilo i muškarce koji su se oporavili od COVID-a, a rezultati kažu da muškarci čak i kod blažih oblika bolesti nakon oporavka dulje vremena mogu imati erektilnu disfunkciju.

A da je COVID opasan u segmentu plodnosti zapravo ne čudi, s obzirom da je od prije poznato da drugi virusi mogu imati utjecaja na plodnost. Primjerice, Zika virus može ući u testise i tamo prouzročiti upalu te drastično smanjiti broj spermija.

Komentari
Sve vijesti