COVID PUTOVNICE

Digitalne potvrde o cijepljenju olakšat će putovanja unutar Europske Unije

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 04.06.2021.
Foto: Shutterstock

S 01. lipnjem Hrvatska je postala jedna od sedam članica EU koja izdaje digitalne potvrde o cijepljenju, takozvane “Covid putovnice”. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, već ih je izdano više od 40.000. Uz Hrvatsku, potvrde su počeli izdavati Bugarska, Poljska, Češka, Grčka, Njemačka i Danska.

“Covid putovnica” zapravo je QR kod koji sadrži podatke o tomu s koliko je doza netko cijepljen te s kojim cjepivom. Postoje jasno definirana pravila tko može dobiti potvrdu. Svi oni koji su cijepljeni s obje doze Pfizera, Moderne i AstraZenece mogu dobiti potvrdu, i ona će biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom. Oni koji su cijepljeni jednodoznim Janssenom potvrdu mogu zatražiti nakon što je prošlo 22 dana od primitka cjepiva, i valjanost joj je jednako duga kao u prethodnom slučaju – 210 dana od dana kada su primili cjepivo.

Izdaje se i nakon prve doze

No pravila kažu da se za vađenje potrde ne mora čekati primitak obje doze cjepiva. Svi koji su primili prvu dozu Pfizera i Moderne mogu je zatražiti 22. dan od primitka prve doze, no u tom slučaju valjanost je kraća, ukupno 42 dana od dana primitka cjepiva. Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva AstraZeneca mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva, i ona će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Samo za cjepiva odobrena u EU

Oni koji su preboljeli Covid potvrdu mogu dobiti 11. dan od pozitivnog PCR testa. Njezina valjanost je 180 dana, i počinje teći od datuma prvog pozitivnog testa. Potvrde se mogu izvaditi putem sustava e-Građani, ili u svakom područnom uredu HZZO-a. Moći će se dobiti samo za ona cjepiva koja je odobrila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode za upotrebu u našoj državi. Članice EU prihvaćat će potvrde za ona cjepiva koja je odobrila EMA (Europska agencija za lijekove). Drugim riječima, ako je netko, primjerice, cijepljen u Srbiji ruskim cjepivom Sputnik V, na osnovu njega neće moći dobiti “Covid putovnicu” u ovom trenutku.

Komentari
Sve vijesti