HUMANA GESTA

Djelatnici Ministarstva zdravstva zajedno s ministrom Vilijem Berošem darovali krv

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 04.08.2021.
Foto: Ministarstvo zdravstva; Ministar Vili Beroš daruje krv

Posvuda u Hrvatskoj nedostaje zaliha krvi, a Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu već neko vrijeme poziva građane da dođu darovati krv. U utorak je akcija dobrovoljnog darivanja organizirana u Ministarstvu zdravstva, i pridružio joj se i ministar Vili Beroš.

Sve je bilo organizirano u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicine, i zaposlenici Ministarstva zdravstva pozvali su i ostale da pruže svoju ruku i daruju krv za svoje sugrađane.

Hrvoje Vukadin, jedan od zaposlenika Ministarstva zdravstva, napomenuo je kako se o darivanju krvi mnogo govori, ali malo tko je svjestan da je za svakodnevne potrebe svih bolesnika u Hrvatskoj potrebno 800 doza krvi dnevno te je naveo da je to jedan od razloga zašto je počeo darivati krv:

  • Dosad sam darovao krv sedam puta, a kada sam saznao da se otvara punkt na ‘mojem pragu’, u Ministarstvu zdravstva, nisam dvojio i ohrabrio sam svoje kolege da mi se pridruže – rekao je Hrvoje Vukadin.

Doc.dr. Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicine, napomenula je da su epidemija i ljetni period podcrtali važnost dostatnih zaliha krvi te je nužno dodatno intenzivirati dobrovoljne akcije poput ove u Ministarstvu zdravstva. Zaposlenicima Ministarstva zdravstva pridružio se i ministar Vili Beroš koji je iskazao zadovoljstvo ovom inicijativom te vjeruje u nastavak ovog lanca solidarnosti

  • Osiguranje dostatnih doza krvi i krvnih pripravaka ključna je komponenta učinkovitosti svakog zdravstvenog sustava, pogotovo tijekom ljetne sezone. Osim što darivanjem krvi spašavamo živote, pokazujemo i solidarnost. Drago mi je što su djelatnici ministarstva demonstrirali temeljne ljudske vrijednosti i pokazali brigu za zdravlje svojih sugrađana – istaknuo je tijekom akcije ministar Beroš.

S obzirom da traje ljetna sezona, i da se u priobalju broj stanovnika tada poveća i nekoliko puta, potrebe za krvlju su iznimno velike, a zaliha nedostaje. Dodatno, sve bolnice sada rade u punom opsegu i obavljaju se operacijski zahvati koji su bili na čekanju zbog epidemije. Uz veliki broj prometnih nesreća, to je sve skupa razlog da se pošalje apel svim građanima da daruju krv. Najkritičnije je, kao i uvijek, s nula krvnom grupom, jer ljudi koji je imaju ne mogu primiti niti jednu drugu krvnu grupu. No jednako tako nema dostatnih zaliha ni kada su ostale krvne grupe u pitanju.

Komentari
Sve vijesti