Objašnjeno: razlog 6 doza korona cjepiva

Doza cjepiva više moguća je zbog novog tipa brizgalice

Autor: Suncana Glavak
event 30.01.2021.
Foto: Freepik

Novije brizgalice koriste i tekućinu koja je ranije ostajala neiskorištena tako jer na potisnom dijelu nemaju ravnu plohu nego produžetak jednako dugačak i jednakog obujma kao i prostor koji brizgalica ima na vrhu, duži i uži iz kojeg je sa starim tipom brizgalice tekućina nije mogla istisnuti


U riječkom Kliničkom bolničkom centru Pfizerovim cjepivom protiv korona virusa cijepljeno je 1198 zaposlenika, a slijedeće se doze cjepiva, prema riječima Edija Jurkovića, glasnogovornika u ravnateljstvu, očekuju početkom veljače, no to pak ovisi o isporukama koje će slijedeće doze stizati Nastavnim zavodima za javno zdravstvo, od nacionalnog do županijskog, i o tome kakva će biti raspodjela. Hoće li doći, to nitko ne zna. Hoće li, također, biti narušen vremenski razmak od preporučena tri tjedna, Jurković kaže nezahvalno je nagađati, ali vjeruje kako ne bi trebalo, jer su stigle i takve informacije da je cjepivo djelotvorno i nakon razmaka doza od 4, pa i 6 tjedana.
Od 1198 cijepljenih, 428 je liječnika, 402 medicinske sestre i tehničari, 64 laboratorijska djelatnika, a ostalo je nemedicinsko osoblje tako i spremačice koje rade na COVID odjelima ili na odjelima gdje je bilo pacijenata s COVID-om ili je rizik od korone za njih veći. KBC Rijeka ima oko 3300 zaposlenih pa je dakle cijepljeno nešto malo više od trećine. Nagađanja oko COVID-19 virusa i njegovih sojeva, trenutno, daleko su manja od kuloarskih priča o cjepivu koje ih sad već nadmašuju. Ne mogu se čak pripisati ni antivakserskom pokretu, koliko činjenici da u godinu dana otkako se svijet suočio s novom bolešću i njezinim uzročnikom, ne može o virusu i bolesti koju izaziva, biti poznato toliko činjenica koliko je potrebno za sve vjerodostojne odgovore koje trebamo. Zadnjih dana Rijekom se šuška kako Pfizerovo cjepivo izaziva toliko nuspojava, i to ne baš banalnih, da čak i među dobronamjernim zdravstvenim osobljem ima nevjerice o tome što pripisati virusu, što cjepivu, a što očekivati s cjepivom, i novim mutacijama virusa.

Prof. dr. sc. Karmen Lončarek jedna je od onih koji su u riječkom Kliničkom bolničkom centru cijepili kolege. Kaže da je u prvom valu procijepila 500 zaposlenih i da će za njihovo docjepljivanje doza biti. Kakva su joj iskustva?
– Točniji broj nuspojava mogao bi imati HALMED pa mogu govoriti samo o 500 osoba koliko sam dosad procijepila prvi put. Kroz drugo cijepljenje tek ću čuti ili vidjeti i zatražila sam od Uprave povratne informacije kako bi se registriralo koje su nuspojave prvog, a koje nakon drugog vala cijepljenja koje je, kako znate, uvjet za stjecanje imuniteta protiv COVID-19 virusa – kaže nam prof. dr. Lončarek.

Iz osobnog iskustva, koje ne smatram dokazima, nego povratnim informacijama od kolega, za četvero ili petero cijepljenih, čula sam da su dan-dva imali malo povišenu temperaturu, glavobolju ili proljev. Nešto veći broj imao je bol i oteklinu na mjestu uboda. što je trajalo par dana. Sama sam se tri dana osjećala kao da imam gripu, i bila sretna zbog toga jer sam tako znala da sam dobila cjepivo, a ne izvorsku vodu. Za sve cijepljene prvom dozom odmah je rezervirana doza za docjepljivanje.


Kada se očekuju dalje pošiljke, u to prof. dr.sc. Lončarek nije upućena, ali zato dobro zna priče koje kruže o tome da li je djelotvornost cjepiva manja jer se iz njega uspjelo izvući doza više nego što je to, navodno, predvidio Pfizer.
– To su obične bedastoće, kategorična je naša sugovornica. Pfizer predviđa da se iz jedne bočice izvuče 6 doza, pa smo tako i činili. Ako se koristi drugačiji tip brizgalice, gdje dio doze ostane u vršku brizgalice, onda se može navući samo 5 doza.“
Objasnila nam je i kako. Raniji tip brizgalica ima tanji duži vršak u kojem brizgalice s ravnim potisnim dijelom ne mogu istisnuti dio tekućine upravo iz tog vrška. Novije brizgalice, tamo gdje ih je bilo, na potisnom dijelu koji istiskuje tekućinu iz injekcije također imaju uski produžetak istog obujma koliko stane u vršak brizgalice, tako da, kada se iskoristi i sva ta tekućina dobije se još jedna puna doza. Dakako, riječ je o novijim brizgalicama koje nisu svi imali, pa tako su mogli izvući predviđen broj doza.
Kako to Pfizer nije znao i zašto za dozu više naplaćuje veći trošak, to je pitanje koje je očito bez službenog odgovora, o čemu se očitovao i Nacionalni stožer.

Komentari
Sve vijesti