Cijepljenje alergičara

Dr. Bressan prvi COVID cijepljen pacijent s posebnim rizikom zbog anafilakse

Autor: Suncana Glavak
event 23.03.2021.
Foto: cijepljenje dr. Bressan u KBC-u Rijeka

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka sve je spremno za cijepljenje pacijenata alergičara.

. Led je u utorak probio dr. Leonardo Bressan, riječki liječnik obiteljske medicine i predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) za Primorsko-goransku županiju. Bressan je cijepljen jer je i sam alergičar, a primio je cjepivo Astra Zenece naglasivši da su njemu sva cjepiva ista jer ima potpuno povjerenje u procjene kolega.

Ja sam s 11 godina doživio anafilaktički šok nakon prve primjene antibiotika pa sam se iz mjera predostrožnosti prijavio za cijepljenje u KBC-u. Kao obiteljski liječnik u KBC ću na cijepljenje uputiti samo one pacijente koji imaju u zdravstvenom kartonu zabilježenu težu alergijsku reakciju, a procjenjujem da je takvih 5 do 7 po ordinaciji – rekao je dr. Bressan.


Premda su timovi za hitne intervencije uvijek prisutni na svim punktovima za cijepljenje, ovaj model koji je plod suradnje specijalista obiteljske medicine, Nastavnog zavoda i KBC-a Rijeka pruža dodatnu, najvišu razinu sigurnosti, skupinama bolesnika s posebnim rizikom od teške alergijske reakcije.

Izvrsna suradnja

Procedura za cijepljenje alergičara započinje prijavom obiteljskog liječnika koji izdaje uputnicu za specijalistički pregled alergologa, nakon čijeg stručnog mišljenja s potvrdom indikacije pacijent prima poziv Povjerenstva za bolničke infekcije KBC-a Rijeka. Cijepljenje se provodi uz prisutnost kardiologa, anesteziologa ili specijalista hitne medicine u prostorima Dnevne bolnice Zavoda za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca Klinike za bolesti srca i krvnih žila na Sušaku.
Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić ovom je prilikom istaknuo: „Iako su djelatnici KBC-a Rijeka pod teretom COVID epidemije i u nastojanjima da nastave sve druge potrebne zdravstvene usluge iznimno opterećeni, jako nas veseli uvođenje ovog novog programa. On na najbolji način odražava izvrsnu suradnju s kolegama iz obiteljske medicine i s epidemiolozima, a sve u najboljem interesu naših bolesnika.“

U KBC-u Rijeka napominju da bolesnici koji su alergični na hranu, okolišne alergene, kućne ljubimce, peroralne oblike lijekova, ubode kukaca i slično, kao i oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju alergije nisu bolesnici s povećanim rizikom za alergijsku reakciju na cjepivo protiv COVID-a 19.

Komentari
Sve vijesti