Organizirano cijepljenje

Dr. Capak: Brzina cijepljenja ključna je u sprečavanju širenja virusa

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 10.05.2021.
Foto: cijepljenje na jednom od punktova u Zagrebačkoj županiji

Proteklog vikenda utrošena je milijunta doza cjepiva protiv COVID-19.

Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, 25 posto odraslog stanovništa u Hrvatskoj cijepljeno je protiv COVID-19. Od početka cijepljenja utrošeno je 1.078.760 doza cjepiva te je cijepljeno 835.320 osoba, od kojih je 243.440 primilo dvije doze. U petak 07. svibnja bio je najintenzivniji dan imunizacije do sada kada je utrošeno 53.059 doza cjepiva. To je novi dnevni rekord, a u prijašnjem, od 29. travnja, u jednom danu je bilo cijepljeno 46.887 ljudi.

Nema ozbiljnih nuspojava

Najviše je utrošeno doza cjepiva Pfizer – 648.309 doza, a potom slijedi cjepivo AstraZeneca s utrošenih 281.978 doza. Prema podacima HALMED-a, ukupno su prijavljene 2982 sumnje na nuspojave cjepiva. Za 81 posto tih prijavljenih nuspojava HALMED je ocijenio da nisu ozbiljne. Također, HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem, ističu u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo.

– Sada kada stižu veće količine cjepiva posebno je važno da svi iskoriste prvu moguću priliku za cijepljenje i da se cijepe bez odgađanja. Za svaku pojedinu osobu, njenu obitelj i prijatelje, najbolje je ono cjepivo s kojim se najprije može cijepiti. Brzina cijepljenja ključna je u sprječavanju širenja virusa u populaciji – istaknuo je ravnatelj HZJZ-a doc.dr. Krunoslav Capak.

U ZG županiji cijepljeno 20 tisuća

A građane je u subotu tijekom prijepodneva na Zagrebačkom velesajmu cijepio i ministar zdravstva Vili Beroš. Pridružio se liječničkim timovima HZJZ-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Pritom je rekao da su brojke sve bolje, ali da još nije došao trenutak za opuštanje.

– U tijeku je kontinuirana borba nas i virusa. On želi preživjeti i biti još dugo na kugli zemaljskoj. Ovo je borba čitave civilizacije. Vidjet ćemo kakva će biti situacija za deset do petnaest dana – rekao je Beroš.

Milijunta doza cjepiva protiv COVID-19 utrošena je proteklu subotu u Zagrebačkoj županiji u čijih devet gradova je cijepljenje provođeno na organiziranim punktovima. Tijekom subote i nedjelje u toj je Županiji cijepljeno 20 tisuća ljudi te će do kraja ovog mjeseca barem jednom dozom biti procijepljeno više od 60 posto njezinih stanovnika.

Komentari
Sve vijesti