HUP Koordinacija

Dug za lijekove prešao šest milijardi kuna, ograničena isporuka pojedinim bolnicama

Autor: Redakcija
event 02.03.2021.
Foto: freepik

Svakodnevno dugovi veledrogerijama za lijekove rastu za 20 milijuna kuna te je s današnjim danom taj ukupni dug prešao šest milijardi kuna.

Brojač duga koji je prošli tjedan objavila Hrvatska udruga poslodavaca na svojim stranicama jutros je “zasvjetlio” s ovim podatkom za koji su iz tamošnje Koordinacije veledrogerija priopćenjem komentirali da “nije bilo značajnijih uplata pa je dug očekivano danas prešao šest milijardi kuna”. Iz tog razloga, kako stoji u priopćenju, veledrogerije su započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda bolnicama koje ne podmiruju redovito svoje obveze.

Obustava lijekova ide prema najstarijim dužnicima, bolnicama koje nisu platile lijekove i medicinske proizvode godinu dana, a iz Koordinacije poručuju da će broj takvih bolnica rasti.

Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučujemo onoliko robe koliko nam zdravstvene ustanove plate – rekla je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija, Diana Percač.

U priopćenju HUP-ove koordinacije stoji i da trenutno dug veledrogerijama iznosi 4,07 posto državnog proračuna, a da se pri tome tek svaka peta kuna u zdravstvu troši na lijekove.

Komentari
Sve vijesti