Liječenje pandemije

Godina COVID-a kao cijeli proračun za obranu – oko 4 milijarde kuna

Autor: Redakcija
event 22.04.2021.
Foto: Shutterstock

Liječenje u bolnicama od COVID-19 u godinu dana koštalo je 1,6 milijardi kuna, u prosjeku je oboljeli od te bolesti hospitaliziran 11 dana dok su pacijenti na respiratoru u prosjeku duže od 15 dana na bolničkom liječenju.

Testiranja, naknade za samoizolaciju i bolovanje te trošak cijepljenja, rezultiraju sa oko četiri milijarde COVID troška u godinu dana pandemije u Hrvatskoj. Podaci su to izneseni i na posljednjoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku koje je tada potvrdio i ministar zdravstva, dr. Vili Beroš dodajući i kako upravo radi troška za cjepiva HZZO nije isplaćivao ljekarne.

Nezadovoljan sam što je trošak protuepidemijskih mjera na trošak HZZO-a – dodao je tada ministar Beroš.

Dan prije te sjednice, podsjetimo, postignut je dogovor sa veledrogerijama čiji će se dug namiriti zaduživanjem no time ne nestaje “COVID račun”.

S početkom pandemije, naime, PCR testiranje na pandemijski virus bilo je među najskupljima te štoviše u usporedbi s nekim drugim EU zemljama dvostruko skuplje. Promjenom cijene taj trošak raste možda manjim intenzitetom što uostalom ovisi i o količini testiranja dok je gore navedeni trošak COVID liječenja u bolnicama u uzlazu zbog rasta broja hospitaliziranih kojem svjedočimo. Sa jučerašnjim podatkom 2201 pacijent s tom dijagnozom u nekoj je od hrvatskih bolnica, a od toga njih 230 na respiratoru.

118 726 kn liječenje na respiratoru

Treba reći da dijagnoza COVID-19 naravno nije jedina zbog koje pacijenti završe na respiratoru, ali je ovakvo liječenje u usporedbi sa predpandemijskom 2019. godinom poraslo za oko 15 posto u našim bolnicama.

Konkretno, prema podacima HZZO-a, prošle godine na respiratoru je bilo 3 953 pacijenta dok je godinu prije odnosno 2019. bilo njih 3 389.
U prva tri mjeseca ove godine na respiratoru je bio 1321 pacijent, prosječno liječenje trajalo je 23 dana, a prosječan trošak za lijekove po jednom pacijentu na respiratoru iznosio je 18 373 kune. Prema odgovoru HZZO-a cijena liječenja više od 95 sati na respiratoru iznosi 118 726 kuna po slučaju liječenja.

Komentari
Sve vijesti