oprez i prevencija

Godišnje se 3000 djece i mladih liječi od opeklina: Ne stavljajte djeci masti, praškove ni sprejeve

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 25.04.2021.
Foto: Shutterstock

Godišnje se u Hrvatskoj čak 3000 djece i mladih liječi od opeklina i posljedica koje one ostavljaju. Djeca najčešće stradavaju u svakodnevnom, obiteljskom okruženju, a neki podaci kažu da se čak 75 posto opeklina može spriječiti i prevenirati.

Krenulo je proljeće, a s njime i vrijeme obiteljskih roštiljada. Takvim aktivnostima uvijek svi pristupaju opušteno, no kada su djeca u pitanju, upravo zbog te opuštenosti i nedovoljnog opreza ovakva se druženja mogu pretvoriti u životnu tragediju.

Najčešći uzrok ozljeda kod djece

Kako nam je pojasnio prim.dr. Zoran Barčot, voditelj OHBP-a Klinike za dječje bolesti Zagreb i liječnik na Odjelu za traumatologiju,opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju, Zavoda za traumatizam, Referentnog centra za traumatizam dječje dobi Ministarstva zdravstva RH, opekline su među najčešćim uzrocima ozljeda kod djece. Nastaju na različite načine – od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu, do stradanja zbog dodira sa strujom visokog napona. U obiteljskom okruženju kobne posljedice mogu izazvati vruće tave, lonci, tekućine, peći, grijalice, već spomenuti roštilji…

Kao što smo napomenuli, godišnje se 3000 djece i mladih liječi od opeklinskih ozljeda i posljedica, a u tim brojkama dječaci su dvostruko zastupljeniji od djevojčica. Oko 300 djece završi u bolnici, i najveći dio onih s težim opeklinama hospitaliziran je u Referentom centru za traumatizam Ministarstva zdravstva RH pri Klinici za dječje bolesti Zagreb. U prosjeku četiri djeteta godišnje smrtno stradaju od posljedica zadobivenih opeklina, a 11 ih ima tešku tjelesnu ozljedu.

– Mala su djeca posebno podložna opeklinskim ozljedama. Liječenje djece s teškim opeklinama povezano je često s većim brojem operacijskih zahvata i dugotrajnim boravkom u bolnici, a što uvijek kao posljedicu ostavlja i funkcionalne i estetske posljedice te narušeno mentalno zdravlje djeteta i čitave obitelji – kaže prim.dr. Barčot dodajući da su opekline kod djece i dalje značajan javno-zdravstveni problem te da kontinuirano treba obraćati veliku pažnju na sigurnost djece.

Foto: Ronald Goršić / CROPIX

Već je 52 Celzijeva stupnja opasno

Primjerice, vreli napitci mogu prouzročiti opekline trećeg stupnja s trajnim ožiljcima, posebno kod djece do pete godine života i to najčešće u kuhinjskom prostoru. Dugotrajno oštećenje osjetljive dječje kože nastaje već kod temperature tekućine od 52°C. Svake godine, nažalost, kod nešto starije djece, bude nekoliko slučajeva penjanja na vagone, što rezultira teškim opeklinama nakon strujnog udara.

Ipak, predan rad svih članova multidisciplinarnog tima Referentnog centra u Klaićevoj, uz primjenu novih kirurških tehnika koje dopunjuju doktrinarni način liječenja, dostupnost novih materijala i opreme za liječenje te vrhunska intenzivna skrb za djecu s najtežim opeklinama, kroz dugi niz godina rezultirali su pozicioniranjem ovog segmenta naše pedijatrijske medicine u sam europski vrh. U Klaićevoj djecu liječe stručnjaci svjetske klase, i to je vidljivo u statistikama. Jer po maloj stopi smrtnosti, i velikoj uspješnosti liječenja, Hrvatska je na respektabilnom drugom mjestu u Europi, odmah iza Švicarske. U posljednjih 15 godina u Klaićevoj je od opeklina umrlo samo jedno dijete, a liječnici svojim znanjem uspješno liječe i djecu kojoj je opečeno čak 95 posto tijela.

Pravila za prvu pomoć:

Ako se nesreća dogodi u kućnom okruženju, postoji nekoliko zlatnih pravila za prvu pomoć. Najprije maknite dijete od izvora topline i opečeno mjesto stavite pod mlaz hladne vode. Provjerite opće stanje djeteta, puls i pozovite pomoć. Potom svucite djetetu odjeću da spriječite pregrijavanje, a ako se odjeća zalijepila za kožu hladite sve zajedno. Nakon dovoljno dugog hlađenja pod mlazom vode, stavite hladni vodeni oblog koji će držati do dolaska liječnika. Dakle, liječnika obavezno kontaktirajte, jer jedino on može procijeniti dubinu opekline te odrediti način liječenja. Ponekad se prava dubina opekline vidi tek 48 sati nakon što je nastala. Ni u kojem slučaju ne stavljajte na opekline nikakve masti, praškove i sprejeve te ne stavljajte led ili zaleđene vrećice. Nikako ne dirajte opečeno mjesto nečsitim rukama, i generalno, ne liječite opeklinu bez konzultacije s liječnikom.

Komentari
Sve vijesti