Online konferencija

Građani ocijenili zdravstvo sa 3,45. Ministar Beroš: Naša solidarnost je bez konkurencije

Autor: Redakcija
event 02.02.2021.

zelimzdravlje.com predstavio je rezultate ekskluzivnog istraživanja o dostupnosti zdravstva kroz pandemiju, u virtualnoj diskusiji sudjelovali su ministar zdravstva, ravnatelj HZZO-a, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i europarlamentarci

Svaki peti dogovoreni termin za zdravstvenu uslugu u vrijeme pandemije je odgođen, a 11,2 posto građana nije dobilo novi termin za svoj pregled, pretragu ili zahvat dok je njih sedam posto samo odustalo od dogovorenog termina u javnom zdravstvenom sustavu. Gotovo dvije trećine građana koji su imali “nešto za riješiti” u zdravstvenom sustavu tijekom pandemije, usluge u zdravstvu ocijenilo je jednako kvalitetnima kao i u ranija, da kažemo, predpandemijska vremena. Većina je uspjela kontaktirati i liječnika primarne zdravstvene zaštite što je pak najveći problem, prema rezultatima istraživanja koje je Ipsos napravio za želimzdravlje.com i Agenciju 2020, bio u Zagrebu i okolici.

Kad se sve zbroji ocijena koju su građani dali dostupnosti i kvaliteti hrvatskog javnog zdravstvenog sustava u vrijeme pandemije je, školskim riječnikom, čvrsta trojka – 3,45. Ovi podaci predstavljeni su na virtualnom događaju naziva Dostupnost zdravstva RH u pandemiji i što nakon COVID-19? na kojem su panelisti bili ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš, ravnatelj HZZO dr. Lucian Vukelić, dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, europarlamentarac doc.dr.sc. Tomislav Sokol te europarlamentarka Sunčana Glavak koja je uputila video komentar na ovu temu panelistima i virtualnoj publici.

Pandemija je test svih testova, prilika da pokažemo svu našu snagu, stručnost, sposobnost upravljanja krizom. Nesmetano pružanje zdravstvene skrbi, nadljudski napori zdravstvenih radnika, to nije mala stvar.

Ministar Vili Beroš

Moge ekonomski stabilnije i jače zemlje imaju zadatak nositi se svim izazovima pandemije. Kad podvučemo crtu – zajedništvo, naša srčanost, solidarnost i briga za druge je bez konkurencije. Demonstrirali smo ih na najbolji mogući način i pokazali kako jedino zajedno možemo položiti i najteže ispite. Vjerujem da ćemo nakon epidemije nastaviti jednakim entuzijazmom liječiti i naš zdravstveni sustav – poručio je sa ovog događaja ministar Beroš.

Ravnatelj HZZO, dr. Vukelić, kao panelist iznio je podatak o trenutnom trošku na pandemiju koji iznosi 1,3 milijardi kuna. Veliki trošak na koji zdravstveni sustav, kao ni u drugim državama, nije bio spreman.
– Hvalevrijedno istraživanje pokazuje ono što mi dugo vremena tvrdimo, da smo stvarno sposobni i iz najgore situacije izvući. Naš sustav je napravljen na Bismarckovom sustavu solidarnosti gdje svi moraju biti pokriveni sa zdravstvenim osiguranjem. Sustav kao takav je baziran na 27,7 milijardi kuna, to su prihodi koji su bili planirani. Sve ono što smo trebali napraviti, što smo stavili u proračun, uspjeli smo isfinancirati, krajem prošle godine smo uspjeli riješiti i većinu duga prema ljekarnama. Sustav kao takav zasada je stabilan. Milijarda i skoro 300 milijuna kuna dosad potrošenih na COVID-19 je stvarno velika brojka koju smo zasada uspjeli financirati – rekao je, među ostalim, ravnatelj Zavoda.

Očekivanja i mogućnosti od EU


Može li naše zdravstvo i što konkretno očekivati od Europe komentirao je europarlamentarac doc. Tomislav Sokol koji je pojasnio kako EU sada preuzima puno veću inicijativu i ulogu u području zdravstva.

Samo 450 milijuna eura je bilo alocirano za zdravstveni program u prošlom sedmogodišnjem razdoblju. Taj se program sad osamostalio, upravo zahvaljujući Europskom parlamentu sada je skoro 12 puta veći, izlagasali smo ga na 5,1 milijardi eura i tu moram reći da je Parlament doista odigrao vrlo važnu ulogu.

Doc. Tomislav Sokol

Program ima tri cilja; zaštita ljudi od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju, jačanje radne snage u zdravstvu, osiguravanje pristupnosti lijekova i medicinskih proizvoda. Mislim da je budućnost europske suradnje u području zdravstva jedinstvena nabava pogotovo skupih lijekova koje slabije države članice ne mogu same financirati – komentirao je zastupnik Sokol.

Onkološkim bolesnicima u vrijeme pandemije, prema rezultatima istraživanja, lijekovi, terapije i pregledi bili su dostupni za njih 90 posto. Većina onkoloških pacijenata u istraživanju odgovorila je i kako ne smatra da je utjecaj pandemije na zdravstvo u RH utjecao na pogoršanje njihove bolesti no potvrdnim na to odgovorilo je njih 23 posto.

Karcinom je ozbiljan problem koji odnosi veliki broj života i definitivno je preventiva nešto na čemu treba raditi, ali isto tako i kurativa mora biti konkretna, adekvatna i svi ti lijekovi moraju nam biti dostupno naravno racionalno i razumno.

Građani su primjetili da se zdravstvo maksimalno trudi, ali mi se definitivno moramo pokrenuti u smislu ozbiljnih reformi jer se dugovi gomilaju.

Dr. Renata Sabljar Dračevac

Zbog nepredvidivih okolnosti u putovanju europarlamentarka Sunčana Glavak poslala je video komentar cijele ove situacije kroz koji je, među ostalim, poručila da je Komisija napravila prve korake u stvaranju europske zdravstvene unije.

Vjerujem da je pozitivna strana ove pandemije da će nam biti primjer radi kojega ćemo biti spremniji za buduće krize i slične izazove. Europski partneri su prihvatili kolektivni duh solidarnosti u svom odgovoru na pandemije, države članice radile su zajedno u nabavi medicinskih potrepština, udruživanju svojih resursa kako bi pronašli cjepivo protiv COVID-19 – dio je komentara zastupnice Glavak.

Ekskluzivno istraživanje o dostupnosti našeg zdravstva u pandemiji možete preuzeti OVDJE.

Komentari
Sve vijesti