Koristan apel

Građani pozvani volontirati u pulsku bolnicu

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 16.04.2021.
Ravnateljica pulske bolnice, doc.dr.sc. Irena Hrstić, foto: Danijel Bartolic / CROPIX

Ravnateljica OB Pula, doc.dr. Irena Hrstić, pozvala je ljude da dođu pomagati u radu bolnice, ali ističe da nije riječ ni o kakvom kolapsu sustava.

Kako je pojasnila doc.dr. Hrstić, njezin apel išao je u nekoliko smjerova. U prvom redu prema svim građanima u smislu da budu odgovorni i pridržavaju se epidemioloških mjera. Također, da vrlo ozbiljno shvate COVID kao bolest te da ako su među onima koji ne vjeruju u nju, uvijek mogu doći volontirati u bolnicu i vidjeti stvarnost.

Još jednom naglašavam da nije riječ o kolapsu nego su naši djelatnici iscrpljeni preko svake mjere. Pomoć bi nam najviše trebala u fizičkim poslovima poput nošenja i raspakiravanja kutija s lijekovima i opremom te u čišćenju. Svaka ruka nam tu mnogo znači, a pritom ljudi ne moraju biti stručno educirani – kaže doc.dr. Hrstić dodajući da u te poslove spada, primjerice, i prijevoz rublja na pranje i njegovo kasnije sortiranje jer ga se koristi u golemim količinama.

Strogo ustrojen sustav

Na nekim drugim zaduženjima, pojašnjava ravnateljica, volonteri ne mogu raditi ako nisu stručno educirani, s obzirom da je bolnica vrlo strogo ustrojen sustav. Primjerice, ne može svatko pomoći u hranjenju pacijenata jer bolnička hrana podliježe HACCP sustavu (sustav za nadzor, kontrolu i kvalitetu hrane) pa ako netko nije educiran po HACCP standardima ne smije uopće doći u dodir s namirnicama i obrocima. No to, primjerice, mogu profesionalni njegovatelji, a jedna takva osoba već se javila u pulsku bolnicu za volontiranje te će biti angažirana oko njege i hranjenja pacijenata. Općenito je, kaže doc.dr. Hrstić, odaziv odličan, bilo je mnogo poziva građana koji žele pomoći i danas će bolnica napraviti plan i raspored kako što prije angažirati volontere.

Komentari
Sve vijesti