Predstavljamo udruge

Hrvatska udruga za epilepsiju – oboljeli su i danas izloženi stigmi radi stavova temeljenih na neznanju

Autor: Suncana Glavak
event 07.02.2021.
Foto: dr. Ana Sruk, privatni album

Predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju, Ana Sruk, dr. med., otkriva njihove vrlo obuhvatne i brojne akcije, projekte, edukacije i savjetovanja, kako bi društvo bolje razumjelo prirodu bolesti, a osobe s epilepsijom lakše ostvarile svoje potrebe

Tijekom višegodišnjeg djelovanja Hrvatske udruge za epilepsiju, ostvareni su brojni projekti i rezultati, no, unatoč svim nastojanjima, osobe s epilepsijom su i danas izložene stigmi, koja je prisutna kako u siromašnim tako i u razvijenim i bogatim zemljama svijeta, a posljedica je stavova temeljenih na neznanju, saznajemo od Ane Sruk, dr. med., specijalist neurologije – uži specijalist epileptologije i predsjednice Hrvatske udruge za epilepsiju (HUE).
Udruga djeluje od 1997. godine s ciljem unaprjeđenja kvalitete života osoba s epilepsijom i njihovih bližnjih te omogućavanja boljeg razumijevanja prirode epilepsije kao i potreba osoba s epilepsijom.

Potpora oboljelim osobama

Upravo iz tih razloga, HUE već tradicionalno organizira dane koji su posebno važni za pružanje potpore osobama s epilepsijom kao što su Međunarodni dan epilepsije (drugi ponedjeljak u veljači), Nacionalni dan oboljelih od epilepsije (14. veljače) i Ljubičasti dan (26. ožujka) – sa središnjom manifestacijom „Bicikliraj za epilepsiju!“. Vodi nas slogan: „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“. Među druge dosadašnje relevantne aktivnosti HUE spadaju: organizacija osam edukacijsko-rekreacijskih kampova za djecu i adolescente s epilepsijom, tiskanje publikacija (Dijete i epilepsija, Život s epilepsijom, Epilepsija kod žena), projekt Febrilne konvulzije – edukacija odgajatelja, stručnog tima i roditelja, projekt „Online savjetovalište za epilepsiju“ te kontinuirano kroz godinu aktivna web i Facebook stranica, telefonsko i online savjetovalište, suradnja sa stručnim društvima i drugim udrugama te edukacije u školama na poziv. U ovo pandemijsko vrijeme, mjesečne smo sastanke zamijenili online sastancima pod nazivom „Virtualni razgovori o epilepsiji“.

Kontakti sa savjetovalištem, informacije o događajima telefonski dostupno savjetovalište za odrasle osobe nalazi se u KB „Sveti Duh“ u Zagrebu (+38513712115) i za djecu u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu (+38513787 351).

Obratiti nam se možete i putem maila info@epilepsija.hr. Detaljnije informacije o ranijim i predstojećim aktivnostima i događanjima dostupne su na službenoj stranici epilepsija.hr kao i na Facebook stranici udruge.

Komentari
Sve vijesti