Hematologija

Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica spasio 130 života

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 26.03.2021.
Foto: Shutterstock

Od 2007. godine, kada je osnovana Zaklada Ana Rukavina, u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisalo se 60.745 ljudi. Prije nekoliko dana spašen je još jedan život i obavljena je 130. po redu transplantacija matičnih stanica iz ovoga registra.

Kod hematoloških bolesti, poput leukemije, limfoma ili teškog oštećenja koštane srži, spas ponekad može biti jedino transplantacija matičnih stanica. No, uvjet je da se nađe odgovarajući darivatelj, zbog čega je Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od neizrecive važnosti kada je u pitanju spašavanje ljudskih života. Darivatelj može postati svaka punoljetna zdrava osoba koja ima najviše 40 godina što je dobna granica za upis u Registar. No, sami čin darivanja koštane srži, ako se netko na vrijeme upiše u Registar, može se obaviti do 60. godine donora.

HLA tipizacija je ključna

Cijela priča počinje tako da se daje uzorak krvi. To se radi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-Zagreb, u jednom od osam transfuzijskih centara u državi (Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split, Zadar, Varaždin i Dubrovnik) , ili kroz akcije koje redovito organizira Zaklada Ana Rukavina. Nakon što se netko upiše, uzorak njegove krvi bit će pohranjen na KBC-u Zagreb i čekati HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Upravo je to ključan korak koji kasnije pokazuje podudarnost s potencijalnim primateljima. Krvna grupa darivatelja i primatelja ne moraju biti iste, važno je da oboje imaju isti antigen tkivne snošljivosti.

Trodnevna hospitalizacija

Pokaže li se da upravo vaš uzorak odgovara nekome od pacijenata, dobit ćete poziv za darivanje koštane srži. U početku, kada je sve krenulo, bilo je dosta zabune, i mnogi ljudi su mislili da je dovoljno dati epruvetu krvi. No to je samo uzorak na osnovu kojega se radi tipizacija, a doniranje koštane srži je zaseban medicinski zahvat. Zato se znalo dešavati da potencijalni donori, zbog neinformiranosti, odustanu kada čuju da moraju proći zahvat. Radi se, naime, o postupku kojim se koštana srž uzima iz kostiju zdjelice. Postupak nije bezbolan, radi se u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani, i podrazumijeva trodnevnu hospitalizaciju. No mala je to cijena u usporedbi s činjenicom da se ovim zahvatom nekome spašava život, i često daje jedina šansa koju mu je preostala.

Osim koštane srži, donirati se mogu i periferne matične stanice. One se uzimaju postupkom leukafereze, koji također podrzaumijeva boravak u bolnici u trajanju od tri dana. No ovdje je riječ o bezbolnom postupku za koji nije potrebna opća anestezija. Leukaferezom se odvajaju periferne matične stanice iz cirkulacije darivatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv darivatelja iz jedne ruke ulazi u aparat i centrifugira se, prilikom čega se odvajaju matične stanice, dok se preostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju darivatelja.

Komentari
Sve vijesti