ŠKOLE I ZDRAVLJE

Hrvatskim školama 2000 sadnica za pripremu zdravih obroka

Autor: Suncana Glavak
event 24.05.2021.
Foto: Promo

Javnozdravstveni program PETICA – igrom do zdravlja i Vrtim Zdravi Film nastavljaju s praktičnom edukacijom u školama, a sadnice za škole označile su nastavak edukacije djece o važnosti zdravog i održivog prehrambenog sustava.

Projekt Vrtim Zdravi Film, nakon uspješno završenog prvog edukativnog dijela kampanje, novim aktivnostima ide dalje. Suradnja s javnozdravstvenim programom PETICA – igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora, u svibnju se nastavlja kroz Malu školu “Budi za pet, misli na svoj planet”, kojoj je cilj edukacija učenika o važnosti očuvanja okoliša i zdravog života. Fokus je na edukaciji o štednji vode i energije te smanjenju otpada od hrane.

Uvod u zajedničke aktivnosti najopsežnijih programa te vrste u regiji, bilo je slanje 2000 sjemenki rukole hrvatskim osnovnim školama. Ideja aktivacije bila je da učenici prate kako njihove sjemenke rastu i postaju prave biljke, te da ih kasnije koriste u pripremi zdravih obroka. Time su osnovnoškolci kroz praktične primjere naučili više o važnosti zdravog načina življenja s naglaskom na unos raznovrsne hrane, a posebice namirnica biljnog porijekla, smanjenja rasipanja hrane i održivosti okoline u kojoj živimo

„Uključivanje djece u sadnju i brigu o biljci koja će se koristiti u kasnijoj pripremi obroka, važno je za edukaciju o hrani, razvoj novih vještina te odgovornosti putem zabave i igre, kazala je Sara Cobal, voditeljica  programa PETICA – igrom do zdravlja. Kroz takve aktivnosti, djeca stječu samopouzdanje koje proizlazi iz postizanja vlastitih ciljeva i uživanja u hrani koju su sami uzgojili. Razredi uključeni u našu edukativnu kampanju, imaju priliku osvojiti kompostere za sakupljanje organskog otpada. Nakon učenja o uzgoju biljaka, usvojit će i znanja o tome kako smanjiti otpad od hrane“. 

Uz edukativnu kampanju u školama, u pripremi je i digitalna kuharica „Vrtim Zdravi Film“, s receptima hrvatskih osnovnoškolaca i njihovih roditelja. Planirano je i sudjelovanje u edukacijama stručne javnosti, gdje će biti više riječi o temi održive prehrane. 

„Zajednička misija projekata Vrtim Zdravi Film i PETICA – igrom do zdravlja je doprinos hrvatskom društvu kroz odgoj zdravijih generacija, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija tvrtke Nestlé Adriatic. Edukacijom o važnosti pravilne prehrane i redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću, želimo zajedno stvoriti zdrave navike od najranije dobi. Ove godine proširili smo temu i na održivost prehrambenog sustava. Nastavljamo s traženjem inovativnih pristupa i načina kako bismo motivirali obitelji da provode više vremena zajedno i da kroz druženje i interakciju, stečena znanja u teoriji, primjenjuju u praksi“.

Vrtim Zdravi Film i PETICA nastavljaju s edukacijom osnovnoškolaca i osvješćivanjem šire javnosti o tim važnim temama, s porukom kako svatko može učiniti korak više za održivu budućnost.

Komentari
Sve vijesti