HZJZ: Tko su prioriteti kad ostane doza cjepiva viška

Autor: Redakcija
event 14.02.2021.
Foto: Pexels

Revidiranim uputama priložena je tablica prioritetnih skupina za cijepljenje pa i onda kada ostane cjepivo više

Korisnici domova za starije i nemoćne te odrasle osobe s invaliditetom, potom zaposlenici u tim ustanovama i zdravstveni radnici – prioritetne su skupine za cijepljenje protiv COVID-19. Ove sve tri skupine su pod rednim brojem 1 kategorija za cijepljenje koje je objavio HZJZ. Nakon anomalija u prioritetu cijepljenja ovaj je Zavod objavio priopćenje s “novim mjerama za učinkovitu provedbu cijepljenja protiv COVID-19”. U tom priopćenju, među ostalim, stoji da “imajući u vidu činjenicu kako je ponekad važnije cijepiti nekoga iz druge skupine prioriteta jer ima visoki rizik za tešku bolest, nego osobe u prvoj prioritetnoj skupini koje su mlade i zdrave”. Ipak, dan kasnije, izdano je novo priopćenje kojem je priložena tablica prioriteta za cijepljenje i u kojoj su na drugom mjestu, nakon najviših prioriteta gore navedenih, osobe od 80 i više godina. Potom s dobi pada i prioritetnost pa su oni od 65 do 69 godina na petom mjestu prioritetnih skupina za ovo cijepljenje.

Bočica se mora potrošiti

Revidirano priopćenje, naime, upućuje zdravstvene radnike, cjepitelje, da u slučaju ako netko ne dođe, otkaže cijepljenje ili primjete kontraindikacije zbog kojih se nekog pozvanog ne može u tom trenutku cijepiti, da se “cijepi osoba koja je zainteresirana za cijepljenje prema rangiranoj prioritetnoj kategoriji”.  Ponovljeni su zahtjevni uvjeti korištenja dostupnih cjepiva protiv COVID-19 čija se otvorena bočica mora potrošiti u roku par sati (izuzev Oxford/AstraZeneca koje može do 48 sati biti u hladnjaku). 

– Ako se unaprijed zna da će biti viška doza jer je planirana osoba unaprijed javila da odustaje ili ste otvorili dvije bočice za broj osoba koji je veći od broja doza u jednoj bočici, a manji od broja doza u dvije bočice, potrebno je:

  • pozvati na cijepljenje druge osobe koje su zainteresirane, a pripadaju istoj prioritetnoj kategoriji, ili
  • dogovoriti s kolegama iz druge ambulante da usmjeri k vama dio svojih pacijenata iz iste prioritetne kategorije koji su predviđeni za cijepljenje

Sve s ciljem da se pri otvaranju bočice osigura broj cijepljenih osoba u skladu s brojem doza u bočici, a u skladu s dogovorenim novim cjepljenicima revidirati popis osoba predviđenih za cijepljenje – objavili su iz HZJZ-a. 

Komentari
Sve vijesti