Zaštita najmlađih

Ispitivanja COVID cjepiva u dječjoj populaciji

Autor: Suncana Glavak
event 09.04.2021.
Foto: Shutterstock

Sljedećih tjedana rezultati testiranja cjepiva na djeci do 12 godina, a do jeseni Amerikanci bi ovisno o rezultatima studije cijepili djecu od 12 do 15 godina.

Sljedećih će tjedana biti poznati rezultati testiranja COVID cjepiva u koja su Pfizer i Moderna krenuli s djecom do 12 godina starosti. Pfizerovo cjepivo je već odobreno u SAD-u za djecu od 16 do 18 godina. Kako u Scientific American navodi autor Robin Lloyd, mlađi od 18 godina čine četvrtinu američke populacije i njihovo bi se cijepljenje moglo pokazati jako utjecajnim na nacionalnoj razini imuniteta protiv COVID-19 infekcije.

Ovisno o tome kada FDA, tj. Američka agencija za hranu i lijekove u odnosu na rezultate odobri cjepivo, američka bi populacija od 12 do 15 godina, procjenjuje se, mogla biti cijepljena do jeseni. Za još mlađu djecu kažu kako nije realno očekivati odobrenje po hitnom postupku, ali svi se pribojavaju scenarija u kojem djeca neće biti samo širitelji novih mutacija virusa nego i njegove žrtve u većoj mjeri nego dosad.

Pfizer testira cjepivo u djece od 6 mjeseci do 12 godina i usredotočeni su na razinu antitijela kao pokazatelj zaštite.

Komentari
Sve vijesti