Sjajan uspjeh

Jedinstven zahvat na srcu izveo medicinski tim KBC-a Rijeka

Autor: Redakcija
event 04.05.2021.
Foto: KBC Rijeka

Puknuće mišićne pregrade srca, nastale kao posljedica infarkta, medicinski tim KBC-a Rijeka zatvorio je bez kardiorkirurškog zahvata.

Iz te su bolnice priopćenjem objasnili kako je ovakav zahvat po prvi izveden u Hrvatskoj, a pacijentica je 77godišnja žena koja je liječničku pomoć zatražila sedmi dan nakon infarkta.

Medicinski tim vodili su kardiolozi doc.dr. Vjekoslav Tomulić te prim.dr. Neven Čače, a u pripremi, izvođeni i u postoperativnom liječenju sudjelovali su i drugi specijalisti. Konkretno, kako su objasnili iz riječke bolnice, cijelu proceduru na ultrazvuku je pratila dr. Ivana Smoljan, prof.dr. Igor Medved, prof.dr. Željko Župan te anesteziolog dr. Dino Mijatović. S obzirom na to da samu proceduru ne može napraviti jedan operater, jer su dva pristupa srcu, obojica kardiologa koji to rade morali su biti sinkroni.

doc.dr. Vjekoslav Tomulić

-U angiosali su bili dr. Čače, dr. Mijatović i dr. Tomulić, potom prof. Medved, cijeli tim perfuzionista koji nadziru ECMO uređaj te instrumentari Vera Šilić i Marko Gatarić. Kod samog zahvata dr.Tomulić je do srca išao preko arterije na otvoru na zapešću, a dr. Čače preko vene na otvoru na vratu. Morali su se susresti unutar srca i uhvatiti jedan drugome žicu kojom su napravili petlju iz vene kroz desnu stranu srca, preko lijeve strane srca, da bi potom izašla van na zapešću, a tim se putem u srce uveo okluder – objasnili su iz KBC-a Rijeka dodajući da je okluder kojim je zatvoreno puknuće na srcu sličan takozvanim kišobranima kojima se godinama u toj bolnici već liječe atrijski defekti kod urođenih srčanih grešaka. 

Ugrađena tri stenta

Pacijentica se zbog gušenja javila svojem liječniku koji ju je poslao u hitnu kardiološku te su joj, nakon hitnih pretraga, ugrađena tri stenta. 

 – No, po prijemu u kardiološki odjel intenzivnog liječenja njezino stanje je bilo sve lošije, došlo je do pada tlaka i zatajivanja srca. Napravili smo hitni ultrazvuk srca pri čemu je utvrđeno da postoji perforacija intraventrikularnog septuma, mišićne pregrade koja dijeli lijevu i desnu klijetku srca. To je posljedica toga što je preboljela infarkt kući i činjenice što kod infarkta dijelovi srčanog mišića odlaze u nekrozu, odnosno propadaju i oštećuje se. U određenom, manjem postotku, slučajeva ti oštećeni dijelovi mogu puknuti te se puknuće septuma dešava u oko dva posto infarkta, i to uglavnom neliječenih – objasnio je doc. dr. Vjekoslav Tomulić, pročelnik Zavoda za intervencijsku kardiologiju Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC-u Rijeka. 

Potom je 77godišnjakinja stavljena na ECMO i hitnim zahvatom puknuće je sanirano pomoću umjetnog materijala, ali kako je srčani mišić bio oštećen tako je propadao i dalje te je druga kardiokirurška operacija bila visokorizična. Multidisciplinarni tim riječkog KBC-a potom se odlučio za ovakav zahvat koji se inače, objašnjavaju, primjenjuje samo u veliki centrima u svijetu. Morali su te uspjeli u jedan dan nabaviti ugradbeni materijal i potom uspješno realizirali ovakav zahvat po prvi put u nas te postaviti na tako visoku razinu riječku i hrvatsku kardiokirurgiju i kardiologiju. Sjajan je to rezultat bolnice, struke i tima čiju je važnost istaknuo i dr. Čače poručivši da je “kao pedijatrijskom kardiologu  jako bitno što se mi u našoj ustanovi osjećamo kao dio tima adultne kardiologije i vrlo rado dijelimo i razmjenjujemo iskustva”. 

prim.dr. Neven Čače

Ja bih rekao da je to velika kvaliteta riječke intervencijske kardiologije, i pedijatrijske, i adultne”, dodao je prim. dr. Čače.

Komentari
Sve vijesti