AMERIČKI ZNASTVENICI TVRDE:

Kombinacija remdesivira i lijekova za Hepatitis C najbolja je terapija za COVID 19

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 16.05.2021.
Foto:Shutterstock

Unatoč cjepivima i dalje je nužno naći najefikasniju terapiju za COVID. U bolnicama, pa tako i u Hrvatskoj, koristi se remdesivir, a američki istraživači ispituju učinkovitost kombinacije tog lijeka i lijekova za hepatitis C.

Remdesivir je djelatna tvar lijeka zaštićenog imena Veklury, a riječ je o prvom lijeku koji je odobren za liječenje bolesti COVID-19. Remdesivir inače osmišljen kao terapija protiv ebole, a pokazao se učinkovit kod COVID-a jer ometa proizvodnju genetskog materijala virusa SARS CoV-2 sprečavajući time razmnožavanje virusa unutar stanica. Remdesivir se koristi isključivo u bolničkim ustanovama i daje se intravenozno te liječnici nakon primjene ovog lijeka moraju pratiti funkciju bubrega i jetre kod pacijenta.

Studije su već provedene

Istraživači iz bolnice Mount Sinai u New Yorku sada su došli do novog zaključka – isprobali su remdesivir u kombinaciji s nekoliko antivirusnih lijekova za hepatitis C. Kako ističu tamošnji stručnjaci, već su provedene studije koje dokazuju da bi sinergija ovih lijekova mogla biti ključ u liječenju COVID-a.

Otkako je krenula pandemija, u svijetu se koronavirusom zarazilo oko 150 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od tri milijuna. Znanstvenici diljem svijeta tražili su najbolju moguću terapiju među brojnim već postojećim lijekovima. Već spomenuti remdesivir se pokazao najučinkovitijim, a također se zna da određene vrste kortikosteroida, poput deksametazona, mogu smanjiti upalne procese kod oboljelih od COVID-a. U početku je struka razmatrala i korištenje hidroksiklorokina koji se inače koristi za liječenje malarije, ali je na kraju zaključeno da kod oboljelih od COVID-a donosi više štete nego koristi.

Komentari
Sve vijesti