Službeni stav

Lijek ivermektin nije dopuštena terapija za liječenje COVID-19

Autor: Redakcija
event 26.03.2021.
Foto: Shutterstock

Lijek za liječenje parazitskih zaraza crvima, ivermektin, nije dopušten kao terapija u infekciji COVID-19, zaključak je Europske agencije za lijekove (EMA).

Ovakav zaključak EMA donosi iako nisu zaprimili nijedan zahtjev za odobrenje ivermektina za liječenje COVID-19. Reakcija je uslijedila zapravo nakon niza javnih objava kroz koje se nagađalo o njegovoj učinkovitosti kao što je to lani bio slučaj sa hidroksiklorokinom. Jednaka sudbina sada je dočekala i ivermektin, lijek koji je odobren i za primjenu protiv parazita i među životinjama.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da ivermektin može zaustaviti replikaciju virusa SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje bolest COVID-19, ali u mnogo višim koncentracijama ivermektina od onih koje se postižu trenutno odobrenim dozama. Rezultati kliničkih ispitivanja bili su različiti; neka ispitivanja nisu pokazala korist dok su druga ukazivala na potencijalnu korist primjene. Većina ispitivanja koje je EMA pregledala nisu bila opsežna i imala su dodatna ograničenja, uključujući različite načine doziranja i istodobnu primjenu drugih lijekova. EMA je stoga zaključila da trenutno dostupni dokazi nisu dovoljni za potporu primjeni ivermektina za liječenje bolesti COVID-19 izvan okvira kliničkih ispitivanja – stav je ove Agencije.

Primjena viših doza ivermektina može dovesti do jakih nuspojava zbog čega se pak ne može isključiti njegov toksičan utjecaj. Pojedini rezultati ispitivanja evidentno su bili oskudni te je za ivermektin kao potencijalan lijek protiv pandemijske zaraze potrebno učiniti, kako su naveli i iz EMA-e, randomizirana ispitivanja.

Komentari
Sve vijesti