OPREZNO S INHALACIJAMA

Lijekom Salbutamol u dvije godine predozirano 14 dojenčadi i male djece

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 24.06.2021.
Foto: Shutterstock

HALMED je nedavno objavio da su roditelji otopinom Salbutamol, koja se koristi kod astme, predozirali čak 14 djece u periodu od 01.siječnja 2019. do 30. studenog 2020. Podaci su HALMED-u stigli od Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (CKO IMI), pa se poziva sve ljekarnike i liječnike da roditelje detaljno upute u dopuštene doze Salbutamola.

U Hrvatskoj je s djelatnom tvari salbutamol u obliku otopine za atomizator odobren lijek Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator. Taj lijek se primjenjuje kao bronhodilatator za olakšanje reverzibilnog bronhospazma u svim oblicima bronhalne astme, i to putem respiratorne inhalacije. Kod djece se primjenjuje razrijeđen sa sterilnom fiziološkom otopinom do ukupnog volumena od 2 ml ili 2,5 ml. No događa se da roditelji krivo doziraju lijek, pa u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kažu da su slučajevi predoziranja zabilježeni kod dojenčadi idjece u dobi od šest mjeseci do osam godina.

Tahikardije, drhtanje, povraćanje…

U 11 slučajeva, koji su prijavljeni CKO IMI-ju, roditelji su djeci dali čak deset puta veću dozu od dopuštene. Primjerice, umjesto doze od 0,2 ml primijenjena je doza od 2 ml. U osam slučajeva prijavljene su sumnje na nuspojave poput povećanja broja otkucaja srca, odnosno tahikardiju. Prijavljene su vrijednosti pulsa od 140 do 170 otkucaja u minuti. U četiri slučaja nuspojava je bila tremor (nevoljno drhtanje), dok su se u preostalim prijavama sumnje na nuspojave odnosile na drhtavicu, uznemirenost, povraćanje, mučninu, bol u abdomenu, izrazitu pospanost, problem sa usnivanjem i strah. U tri prijave nisu zabilježene sumnje na nuspojave lijeka.

Suradnja roditelja i stručnjaka

S obzirom na ove neželjene situacije, HALMED poziva liječnike i ljekarnike da s roditeljima ili skrbnicima koji će djetetu primjenjivati lijek potvrde točnu dozu lijeka koju je potrebno primijeniti kako bi se izbjeglo predoziranje. Uputstva HALMED-a su sljedeća:

  • Liječnici prilikom propisivanja lijeka uvijek na receptu trebaju navesti propisano doziranje lijeka te dodatno provjeriti je li osoba koja će lijek primjenjivati razumjela propisano doziranje.
  • Ljekarnici prilikom izdavanja lijeka uvijek trebaju navesti propisano doziranje lijeka na kutiji te dodatno provjeriti je li osoba koja će lijek primjenjivati razumjela propisano doziranje.
  • Ako je doziranje propisano u mililitrima otopine, a lijek će se primjenjivati u kapima, liječnici i ljekarnici trebaju preračunati propisanu dozu lijeka iz mililitara u broj kapi te istu navesti na receptu i kutiji lijeka, kako bi se spriječile pogreške u preračunavanju od strane roditelja ili skrbnika koji će djetetu primjenjivati lijek.
  • Ako je doziranje propisano u mililitrima otopine, a lijek će se primjenjivati u mililitrima, ljekarnici trebaju uz lijek izdati odgovarajuću špricu, graduiranu na 0,1 ml, te dodatno naglasiti kako se radi o vrlo malim dozama lijeka koje je potrebno primijeniti (npr. 0,3 ml otopine, a ne 3 ml otopine).

Roditelji koji djetetu primjenjuju lijek trebaju potražiti savjet liječnika ili ljekarnika u slučaju nejasnoća ili pitanja vezanih uz dozu lijeka koju je potrebno primijeniti, kao i u slučaju sumnje na nuspojavu lijeka, uključujući i nuspojave koje su posljedica predoziranja lijekom. U situacijama kada nuspojava ugrožava život, potrebno je odmah potražiti hitnu liječničku pomoć, ističu u HALMED-u.

Komentari
Sve vijesti