Kvaliteta namirnica

Med, maslinovo ulje, riba, začini, kava i mlijeko najčešće su patvorine hrane

Autor: Redakcija
event 01.04.2021.
Foto: Shutterstock

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane projekt je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u kojem se može provjeriti sigurnost i kvaliteta hrane, ali i njezino porijeklo.

Patvorine hrane, naime, učestala su pojava i na hrvatskom tržištu, a najčešće se odnose na med, maslinovo ulje, ribu, začine, kavu i mlijeko. Kako su poručili stručnjaci okupljeni na okruglom stolu naziva Oznaka zemljopisnog porijekla hrane – patvorenje hrane i mogućnosti njezinog otkrivanja, najčešće oblik patvorenja hrane temelji se na zamjeni pojedinih sastojaka manje kvalitetnim i jeftinijim sastojcima.

U pravilu nisu štetni za zdravlje ljudi, ali stvaraju zabludu kod potrošača i pripadaju u proizvode lošije kvalitete, poruka je s ovog događaja.

Hrana, koja naravno zadovoljava uvjete, može se trenutno u nas označiti oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla čime potrošači dobivaju informaciju o kvaliteti i sigurnosti tih namirnica.

Navedeni Centar može pratiti upravo trend krivotvorina u namirnicama, ali i utvrditi izvornost te zemljopisno porijeklo hrane.

Komentari
Sve vijesti