Nedostatak vitamina D i magnezija

Migrena – bolan i mučan neprijatelj

Autor: Suncana Glavak
event 30.01.2021.
Foto: Freepik

Istraživanja su potvrdila kako osobe koje boluju od migrene imaju nedovoljno vitamina D, a s tom se bolešću u Hrvatskoj bori oko 400 tisuća osoba

Migrenozne glavobolje neprijatelj su dnevne vitalnosti, funkcionalnosti, noćnog mira, kvalitete življenja. U pozadini, međutim, istraživanja potvrđuju kako su vitamin D i mineral magnezij, točnije, njihov nedostatak zajedničke osobama koje boluju od migrene. Nedostatak vitamina D diljem svijeta predstavlja velik i globalan javnozdravstveni problem. Unos vitamina D ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta te je posebno značajan za osobe koje boluju migrene.
Kod osoba oboljelih od migrene također je primijećeno kako imaju nedovoljno magnezija i vitamina D u usporedbi sa osobama bez migrene.
S migrenom se u Hrvatskoj bori oko 400.000 osoba, a istraživanje koje je provela Lucija Bušić je pokazalo da postoji neadekvatan unos vitamina D i magnezija kod oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu ispitanika bez bolesti.

Znanstveno je dokazano da adekvatan unos navedenih nutrijenata ima povoljan učinak protiv napadaja migrene. Rezultati provedenog istraživanja su pokazali kako su oboljeli od migrene unijeli manje magnezija i vitamina D nego ne-oboljeli, te je u obje skupine zabilježen nedovoljan unos nutrijenata, kako kaže izv. prof. dr. sc. Marina Krpan, s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dopredsjednica Udruge Migrena Hrvatska.

Izvori D vitamina

Vitamin D je hormon. Smatra se da je jedan od najstarijih hormona na Zemlji. Optimalna opskrba vitaminima i mineralima važna je za snažan imunitet. Nova istraživanja su pokazala da se vitamin D ne može optimalno iskoristiti ukoliko organizam nema potrebnu količinu magnezija. Unošenjem dnevne doze magnezija, smanjuje se mogućnost nedostatka vitamina D. Glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumanjak, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara. I zdravim i oboljelim osobama od migrene, sukladno hrvatskim smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/l – 125 nmol/l za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. Danas je moguće mjerenja razine D vitamina provesti iako se to rijetko ili gotovo nikad ne radi s uputnicom. Razvijene zemlje, međutim, sve češće zagovaraju sustavna mjerenja razine D vitamina, jer je on ključan u mnogima od imunoloških i metaboličkih mehanizama pa time i kao prevencija bolesti ili čak i važan dio njihove terapije.


Praktična pomoć oboljelima

Migrena.hr je platforma za osvještavanje široke javnosti o tome da je migrena bolest, a ne samo prolazna bol. Migrena pogađa svaku sedmu osobu na svijetu, i 2 do 3 puta je češća u žena nego u muškaraca. Usprkos poboljšanom dijagnosticiranju i liječenju tijekom prethodna dva desetljeća, migrena se još uvijek nedovoljno uspješno liječi. Migrena.hr je digitalno mjesto koje oboljelima nudi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama jer tek uz istinsko razumijevanje osobe koje žive s migrenom mogu početi primati skrb i potporu koja im je potrebna.

Komentari
Sve vijesti