OPASNE TEMPERATURE

Ministarstvo zdravstva upozorava: Držite se liječničkih preporuka i budite oprezni

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 22.06.2021.
Foto: Shutterstock

Hrvatsku je pogodio toplinski val, a ovakve temperature mogu biti iznimno opasne. Stoga je Ministatstvo zdravstva izdalo upozorenje sa savjetima kako se ponašati te da ako je nekome loše, bez okolišanja zovete 194 ili 112.

Rashladiti dom, izbjegavati izlazak na vrućine i direktno sunce te naporan fizički rad, tuširati se mlakom vodom i nositi svjetljiju i prozračniju odjeću, samo su neki od savjeta koje je objavilo Ministarstvo zdravstva i kojih bi se doista bilo pametno pridržavati po ovakvim ekstremnim temperaturama. Primjerice, ako ste kronični bolesnik i imate zdravstvene probleme, savjet je da lijekove držite na temperaturi ispod 25 Celzijevih stupnjeva ili u hladnjaku, o čemu se svakako trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

  • Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti odmah zovite liječnika/ hitnu pomoć. Dok čekate na medicinsku pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38° C. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj – kažu savjeti Ministarstva zdravstva.

Male bebe ne smiju na sunce

Naravno, važno je i kako se hranimo u ovim kipućim danima, pa je preporuka da se jede laganija hrana kroz više manjih obroka, a uvijek je dobro podsjetiti i na to da je ključno piti dovoljne količine vode. Preporuka je i da redovito koristite kreme koje štite od UVA i UVB zraka, a malu djecu starosti do godine dana ni u kojem slučaju ne izlažite direktnom suncu. Ako kod kuće nemate klimu da rashladite prostor, pomoći će i tamne zavjese i spuštene rolete koje sprječavaju direktan ulazak topline, ali i mokri ručnici koje možete staviti po kući.

Komentari
Sve vijesti