Zanimljivo istraživanje u Londonu

Mjesecima testirali površine u javnom prijevozu, niti jedan nije imao tragove virusa SARS CoV-2

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 21.02.2021.
Shutterstock

Epidemija traje punih godinu dana, a nitko od nas još nije posve siguran koliko dugo virus korone živi na površinama, poput onih u trgovinama ili javnom prijevozu, koje svakodnevno dodirujemo.

A prema onome što su nedavno objavili londonski znanstvenici, virusa na površinama u javnom prijevozu uopće nema.

Najdulje tjedan dana

Na našoj službenoj stranici koronavirus.hr može se naći podatak da se virus na površinama može zadržati od nekoliko sati, do nekoliko dana te da se dulje zadržava na tvrdim površinama nego na mekšim, poput tkanine. O ovom pitanju su pisali i na stranicama Hrvatske komore dentalne medicine, pa su, pozivajući se na studiju objavljenu u časopisu The Lancet Microbe, istaknuli kako je uočeno da je virus najdulje poživio tjedan dana, i to na vanjskom sloju kirurških maski.

Brisevi po cijelom gradu

Britanci su odlučili ovoj enigmi doskočiti kroz svakodnevni život, pa su znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu uzimali briseve sa svih površina u londonskoj podzemnoj željeznici i na autobusnim rutama, od rukohvata, do aparata za karte. Nisu mogli odabrati bolja mjesta, jer samo kroz legendarni londonski Tube dnevno prođe više od dva milijuna ljudi. Počevši od listopada prošle godine, znanstvenici su svakog trećeg tjedna u mjesecu uzimali veliki broj briseva, od prve do zadnje stanice u podzemnoj, a jednako tako i na autobusnim stanicama kroz cijeli grad.

Nigdje nisu našli virus

Potom su u laboratoriju testirali briseve te u njima tražili genski materijal poznat kao ribonukleinska kiselina (RNA) sa sekvencom koja je specifična za SARS CoV-2, odnosno, koronavirus. No tragovi virusa nisu pronađeni niti u jednom brisu. Znanstvenici, na čelu s dr. Davidom Greenom, rekli su kako im je cilj bio pokazati ljudima jesu li izloženi opasnosti kada koriste javni prijevoz, a rezultate je nazvao ohrabrujućima, pozivajući Londončane da se i dalje voze podzemnom i busevima, u skladu sa svim preporukama koje je dala britanska vlast.

Komentari
Sve vijesti