Mlijeko covid pozitivnih dojilja ne može zaraziti novorođenče

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 20.02.2021.
Foto: Shutterstock

Majke zaražene covidom kod dojenja ne prenose virus na svoje dijete, pokazala je nova studija.

Novorođenčad preko majčina mlijeka prima antitijela koja mogu neutralizirati koronavirus. Istraživanje je proveo tim iz Medicinskog centra Sveučilišta Rochester u New Yorku, a cilj im je bio dokazati da novorođene bebe ne treba odvajati od covid pozitivnih majki. Detaljno su analizirali 37 uzoraka mlijeka od osamnaest rodilja i svaki su put došli do istog rezultata. covid se na bebe ne prenosi dojenjem. Baš naprotiv, mlijeko štiti novorođenčad. Niti u jednom uzorku nije pronađen genetski materijal koji upućuje na prisustvo virusa, odnosno, proteine koji se inače nalaze na površini virusa. Istodobno, dvije trećine uzoraka sadržavalo je antitijela specifična za covid-19.

Brojne nedoumice

Poznato je da ništa ne može zamijeniti dojenje i da nema boljeg načina hranjenja novorođenčadi, no kad je krenula pandemija otvorila su se brojna pitanja o njegovoj sigurnosti i rizicima. Do sada su provedena neka limitirana istraživanja, a rezultati su bili kontradiktorni. Dok su jedne studije pokazivale da u mlijeku nema virusa, druge su govorile da je u mlijeku dojilja otkriven virusni RNA. Na kraju, znanstvenici sa Sveučilišta Rochester odlučili su istražiti ima li u mlijeku antitijela, jer ako ima, to zapravo znači da su bebe zaštićene od zaraze.

Antitijela eliminiraju virus

  • Novorođenče se odvaja od majke samo ako za to postoje čvrsti medicinski razlozi. U slučaju covid-a sve je bilo vrlo zbunjujuće, jer liječnici ni za što nisu imali pravi dokaz. No rani rezultati našeg istraživanja su pokazali da mlijeko dojilja sadrži antitijela koja neutraliziraju virus te da majka ne može prenijeti bolest djetetu. To je fantastična vijest – izjavila je dr. Bridget Young, članica istraživačkog tima.

U narednoj fazi studije, koja će uskoro uslijediti, stručnjaci će analizirati uzorke mlijeka 50 majki dojilja pozitivnih na covid-19. Rezultati se očekuju za dva mjeseca.

  • Naš rad treba obuhvatiti šire područje i ono što moramo ubuduće ustanoviti je djeluje li cjepivo protiv covid-a na mlijeko dojilja na jednak način, kao što se to događa kod majki koje imaju bolest – smatra istraživački tim.
Komentari
Sve vijesti