NOVA SAZNANJA

Multisistemni upalni sindrom moguć i kod djece bez simptoma COVID-19

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 12.05.2021.
Foto: Shutterstock

Djeca i mladi kojima je PCR test na COVID bio pozitivan, a pritom u njihovo organizmu nisu nađena antitijela, pod povećanim su rizikom od opasnog postinfekcijskog sindroma koji zahvaća više organa, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet.

Nekoliko mjeseci nakon početka epidemije liječnici diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, susreli su se multisistemnim inflamacijskim sindromom, koji se javlja kod djece i mladih, dva do četiri tjedna nakon infekcije virusom SARS-CoV-2. Dakle, nakon što prebole bolest. Kako pojašnjava prof.dr. Goran Tešović, dječji infektolog iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, riječ je o bolesti koja zahvaća više organskih sustava, poput bubrega, strca, limfnog sustava, mozga, jetre… Nema načina, ističe prof.dr. Tešović, da se predvidi koje dijete ili adolescent će razviti ovaj sindrom jer on se može pojaviti i kod onih koji su imali asimptomatsku sliku bolesti COVID-19. Iskustva u Hrvatskoj pokazala su da je riječ o djeci i mladima koji su prije bili posve zdravi. U Hrvatskoj je bilo četrdesetak takvih slučajeva, i jedan je, nažalost, završio smrću.

Sličnost s Kawasakijevom bolešću

Ovaj sindrom u epidemiji je donio brojne nepoznanice što je potaknulo britanske i irske znanstvenike da naprave veliko istraživanje kako bi razjasnili mehanizme zašto uopće kod neke djece dolazi do njegove pojave. Istraživanje je potvrdilo neke segmente koje je liječnička struka uočila u svom kliničkom radu, a to su, primjerice, simptomi koje su viđali- da su dječaci izloženiji pojavi sindroma te velika sličnost s Kawasakijevom bolešću (bolest nepoznatog uzroka koja se javlja prvenstveno kod djece mlađe od pet godina i očituje se osipom, vrućicom, povećanjem limfnih čvorova te katkada upalom srca i zglobova) . S druge strane, noviteti koje je pokazalo istraživanje su da je sindrom zabilježen kod malog broja djeca sa srčanim smetnjama te da je većina oboljelih od sindroma imala već spomenuti posvemašnji nedostatak virusnih antitijela iako im je PCR nalaz bio pozitivan.

Istraživanje objavljeno u Lancetu temelj je za daljnje, detaljnije studije, koje bi se trebale provesti kroz globalnu suradnju, diljem svijeta. Jer još je mnogo nepoznanica oko ovog sindroma koji se javlja kod djece i adolescenata, a najveća bojazan stručnjaka je da blaži oblici kod određenog broja djece ostaju neprepoznati. Stoga je nužna suradnja svih, kako bi se jasno utvrdili kriteriji za pravodobno prepoznavanje bolesti.

Komentari
Sve vijesti