STIŽU NAM BRITANCI

Naši stručnjaci smatraju da bi stranci u Hrvatsku trebali ulaziti samo s COVID potvrdom

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 04.08.2021.
Foto: Shutterstock

U Velikoj Britaniji ukinute su sve epidemiološke mjere, no bez obzira na 70-postotnu procijepljenost nacije to je rezultiralo velikim skokom brojke COVID pozitivnih. Britance uskoro očekujemo i u Hrvatskoj, i u našu će državu moći ući i s negativnim testom. Hrvatski stručnjaci smatraju da to nije dobro i da bismo zbog svega na karti uskoro opet mogli postati crvena zona.

Britanci su jučer slavili “Freedom Day”, kako su ga nazvali. Riječ je zapravo o potpunom ukidanju lock downa i svih epidemioloških mjera, pa su noćni klubovi, primjerice, bili krcati mladim ljudima. Nema više maski i distanci – sve je kao i prije. No ova “sloboda” ipak ima gorak okus, jer iako je u Velikoj Britaniji cijepljeno oko 70 posto stanovništva, tamošnji znanstvenici javno upozoravaju da je riječ doslovno o smrtonosnoj odluci te da bi se dnevni broj zaraženih u ovoj zemlji u narednim mjesecima mogao penjati na čak 250 tisuća.

Brojke će nam se drastično pogoršati?

U ovom trenutku Britanija ima oko 40 tisuća zaraženih na dan, a toliko ih je bilo i prije tjedan dana. No smrtnost se u međuvremenu znatno povećala, a posljedice oslobođenja od restrikcija tek će se osjetiti, smatra dio znanstvenika. No nisu usaglašeni po tom pitanju, pa drugi dio njih vjeruje da su ovakve prognoze pretjerane i da jesenske brojke neće prelaziti 60 tisuća zarežnih na dnevnoj bazi. Tko je u pravu tek će se vidjeti, a ono što je u ovom trenutku sigurno je da u Hrvatsku uskoro stiže mnogo Britanaca na ljetovanje.

Da bi ušli u našu državu, moraju imati COVID potvrdu da su cijepljeni ili negativan test na koronavirus. No kako su sada svuda u upotrebi uglavnom brzi antigenski testovi, član Vladinog znanstvenog savjeta, epidemiolog Branko Kolarić, već je u javnom prostoru iznio mišljenje da rezultati tog testa ne moraju značiti ništa. Jer kako je pojasnio dr. Kolarić, nekome tko je u inkubaciji sa zarazom test lako može biti lažno negativan. Stoga je Kolarić stava da u našu državu trebaju ulaziti isključivo stranci s COVID potvrdama, a svi ostali bi trebali u karantenu. U protivnom, Kolarić smatra da u narednim danima ne možemo biti nimalo optimistični, odnosno, da će brojke zaraženih znatno skočiti te da bi nam sezona mogla završiti već početkom kolovoza.

Komentari
Sve vijesti