Uputa CDC-a

Nove američke smjernice: Svi koji su primili dvije doze cjepiva mogu se družiti bez obveze nošenja maski

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 13.03.2021.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da se cijepljeni Amerikanci mogu vratiti barem nekom osjećaju normalnosti.

Amerikanci koji su dobili potrebne dvije doze cjepiva mogu posjetiti druge cijepljene osobe i pritom ne moraju nositi masku.
Svi koji su se cijepili smatraju se zaštićenima od COVID-a 19 dva tjedna nakon druge doze cjepiva, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Preporuke su uslijedile nakon što je oko 30 milijuna ljudi, odnosno 9,2 posto američke populacije, primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa. Gotovo 18 posto populacije SAD-a, odnosno 58,9 milijuna odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Američki zdravstveni službenici objavili su nove sigurnosno-zdravstvene smjernice na sastanku radne skupine u Bijeloj kući. Amerikanci koji su primili dvije doze cjepiva od prošlog tjedna mogu:

  • Družiti se u zatvorenom prostoru s cijepljenim ljudima bez nošenja maski i socijalnog distanciranja
  • Družiti se u zatvorenom s necijepljenim osobama iz jednog domaćinstva, ukoliko pripadaju niskorizičnim skupinama
  • Ne trebaju se testirati niti biti u karanteni, usprkos izloženenosti COVID-u-19, osim u slučajevima pojave simptoma
  • Što trebaju nastaviti raditi?
  • Izbjegavati nepotrebna putovanja i velike gužve u zatvorenom prostoru
  • Nastaviti nositi maske i održavati distancu na javnim površinama

CDC smatra da još postoji rizik od širenja virusa jer cijepljeni ljudi mogu proširiti bolest na necijepljene, a podaci i istraživanja još ne postoje. Nove smjernice posebno naglašavaju nošenje maski i držanje distance od onih koji nisu cijepljeni, a posebno onih koji su u povećanom riziku od ozbiljnih komplikacija povezanih s COVID-om 19.

Važno je shvatiti da još uvijek više od 90 posto populacije nije cijepljeno i da je naša odgovornost osigurati zaštitu necijepljenih i ranjivih skupina ljudi

Rochelle Walensky, direktorica CDC-a

Komentari
Sve vijesti