Mega projekt

Novi KBC Rijeka na Sušaku, uz podršku Vlade i Europske investicijske banke

Autor: Suncana Glavak
event 31.03.2021.
prof.dr.sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, foto: Boris Kovačev/CROPIX

U suradnji s europskim savjetodavcima kompletira se projekt za preseljenje cijele riječke bolnice, a Bolnica za majku i dijete bit će dovršena u proljeće 2022. godine.

Europska investicijska banka putem tehničke pomoći European Investment Advisory Hub (EAIH) omogućuje Kliničkom bolničkom centru Rijeka podršku u izgradnji i opremanju objekata nove bolnice na Sušaku, savjetodavnim uslugama u cjelokupnom planiranju (organizacija, usluge, oprema i kapaciteti), odnosno, podrškom u izradi idejnog projekta. On uključuje sveobuhvatnu studiju izvedivosti za izgradnju i rekonstrukciju objekata treće faze dugo, praktički desetljećima iščekivane nove bolnice na Sušaku.

Izloženo idejno rješenje

Trenutno je u tijeku druga faza u kojoj se gradi zgrada „Bolnice za majku i dijete“. Kraj građevinskih radova očekuje se iduće proljeće, a useljenje se planira u jesen 2022 godine. Predmet trenutnog rada konzorcija EIB-a jest sve što će se graditi tijekom treće faze, a riječ je o planiranju kapaciteta za preseljenje cijele bolnice na Sušak.

U KBC-u Rijeka održan je drugi sastanak Upravljačkog odbora (tzv. Steering committee) sastavljenog od predstavnika Ministarstva zdravstva, KBC-a Rijeka, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te konzorcija Management for Health (M4H) koji je odabrala Europska investicijska banka (EIB).

Članovi savjetodavnog konzorcija izložili su prijedlog idejnog rješenja treće faze gradnje s planom funkcionalno-operativne sheme, nakon što su radni tjedan proveli u detaljnim konzultacijama s upravom, koordinatorima grupa KBC-a Rijeka, odnosno predstojnicima klinika i zavoda KBC-a te nemedicinskog osoblja u dubinskoj analizi kapaciteta i potreba.

Podrška Vlade RH

Zeleno svjetlo početku gradnje nove bolnice na Sušaku dala je Vlada RH svrstavši riječku bolnicu među prve prioritete te odobrivši milijardu kuna za drugu fazu gradnje nove bolnice.

Sadašnje okolnosti pokazuju da su za dovršetak gradnje i preseljenje cijele bolnice na Sušak (III faza) realno izvjesni i drugi izvori financiranja kroz dodatne programe EU-a za infrastrukturne projekte, stoga je dinamika zajedničke suradnje s M4H konzorcijem intenzivna i odvija se tijekom ove godine zadnjeg tjedna u svakom mjesecu. Cilj je dobiti kvalitetne podloge rješenja i planova nužnih u procesu apliciranja za odobrenje financiranja gradnje i preseljenja cijele bolnice na jedinstveni lokalitet.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. dr. Željko Plazonić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka te ujedno i predsjedavajući Upravljačkog odbora, izrazio je zadovoljstvo dinamikom suradnje i kvalitetom viđenih rezultata.

„Vidljiv je suvremeni princip u planiranju i gradnji baziran na detaljnoj analizi podataka i, posljedično, projekcijama planova. Vjerujem da će KBC Rijeka dobiti kvalitetne, suvremene, izvedljive i realne prijedloge rješenja koji će Riječanima, ali i svima koji koriste usluge riječke bolnice jamčiti kvalitetnu, suvremenu i efikasnu uslugu zdravstvene zaštite nekoliko desetljeća unaprijed kao i budućim generacijama“ komentirao je prim. Plazonić nakon sastanka Upravljačkog odbora projekta.

Nakon što desetljećima KBC Rijeka rascjepkano djeluje na tri lokacije, a uslugama pokriva pacijente i korisnike s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te mu u određenim segmentima inkliniraju i pacijenti iz drugih područja zemlje, ovim prioritetnim projektom Vlade RH u Rijeci će profunkcionirati nova bolnica na Sušaku u punom kapacitetu u najbržem vremenskom roku.


Komentari
Sve vijesti