Sveučilište Michigan

Novo istraživanje: Lijekove protiv zgrušavanja krvi oboljelima od COVID-19 treba davati selektivno

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 25.02.2021.
olga-kononenko-zQEmEAb-WpY-unsplash

Poznato je da COVID-19 izaziva stvaranje krvnih ugrušaka u organizmu zbog čega se hospitaliziranim pacijentima daju lijekovi protiv zgrušavanja krvi.

Istraživači sa Sveučilišta Michigan zaključili su da ti lijekovi (antikoagulanti) nisu uvijek optimalno rješenje jer kod nekih pacijenata značajno povećavaju rizik od krvarenja, stoji u studiji inače objavljenoj u magazinu Scientific Reports.

Kod ozljeda, primjerice, zgrušavanje krvi će spriječiti da netko iskrvari, a s druge strane, krvni ugrušci mogu biti opasni po život jer blokiraju krvne žile. U zdravom organizmu tijelo samo balansira ove pojave, na način da stvara krvne ugruške po potrebi, a potom ih i rastvara. To je proces koji se odvija izmjenom razina dva proteina u krvi, što naš organizam sam regulira.

Izrazito “ljepljiva” krv

Još na početku pandemije liječnici diljem svijeta primijetili su da je krv COVID-19 pozitivnih pacijenata s teškom kliničkom slikom izrazito “ljepljiva”, odnosno, podložna stvaranju krvnih ugrušaka koji mogu izazvati duboku vensku trombozu te moždani ili srčani udar. Zbog toga se u kliničku praksu uvelo davanje antikoagulanata hospitaliziranim bolesnicima. No, američki su znastvenici sada, analizirajući krv oboljelih, ustanovili da kod 4,8 posto pacijenata oboljelih od COVID-19 antikoagulanti značajno povećavaju rizik od krvarenja, a taj se postotak penje na 7,6 posto kod onih s najtežim oblikom bolesti. Stoga, zaključili su američki istraživači, lijekove protiv zgrušavanja krvi COVID-19 pacijentima treba davati selektivno.

Komentari
Sve vijesti