Bolja dostupnost

Novosti iz sustava za oboljele od dijabetesa

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 14.02.2021.
Foto: Shutterstock

Oboljelima od dijabetesa u Hrvatskoj se tijekom proteklih godinu dana mnogo toga promijenilo nabolje kada su u pitanju njihova prava i dostupnost usluga

U prvom redu, uvedene su e-doznake za medicinska pomagala. Time je, ističu oboljeli, značajno povećana sigurnost i kvaliteta života dijabetičara (i ostalih kroničnih bolesnika) jer više ne moraju ići obiteljskim liječnicima po komad papira. Također, trajno je uklonjena zabrana isporuke medicinskih pomagala na kućnu adresu, s čime je prije bilo velikih problema, osobito u slučaju ljudi koji žive na otocima.

Nakon što pacijent s obiteljskim liječnikom telefonom ili preko online aplikacije ishoduje doznaku za pomagalo, isporučioci pomagala sada smiju dostaviti na kućnu adresu pacijenta preko kurirske službe. Mnogi isporučioci prihvatili su tu mogućnost te bez dodatne naknade šalju pacijentima igle, lancete, trakice, senzore, pomagala za stomu i ostalo što im je nužno


Davor Skeledžija, urednik nainzulinu.com

Velika novost za dijabetičare je i isporuka lijekova na kućnu adresu. Iako je ona generalno u Hrvatskoj zabranjena zakonom, Hrvatska liječnička komora pokrenula je projekt “Pozovi za zdravlje”, kroz koji volonteri medicinske naobrazbe (ili studenti adekvatnog smjera) u vrijeme pandemije isporučuju lijekove (inzulin, primjerice) na kućnu adresu.

Elektronske konzultacije kroz A5

Zaživjela je i popularizacija A5 uputnica koje se zapravo odnose na telemedicinu. Drugim riječima, odabrani obiteljski liječnik elektronskim putem može obaviti konzultacije sa specijalistom dijabetologom pacijenta, bez da pacijent mora odlaziti u bolnicu na pregled. Potom pacijent telefonski od svog obiteljskog liječnika dobije sva uputstva te službenu preporuku za promjenu ili uvođenje neke nove terapije. Obiteljski liječnik pacijentu po dobivanju takve preporuke od specijaliste slobodno može pisati nove e-recepte ili e-doznake koje će pokriti HZZO.
Uz sve, smanjena je i doplata na inzulin. U Hrvatskoj su za dijabetičare koji imaju bolest tipa 1 svi inzulini bez doplate, osim Tresibe. Doplata na ovaj lijek i dalje postoji, ali je sada tri puta niža.
Dobra vijest je i da je na tržište došla konkurencija sa senzorima za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze. Donedavno su u Hrvatskoj bili prisutni samo Libre senzori preko osiguranja, no HZZO je u međuvremenu prihvatio uvrštenje na A listu konkurentnih Medtrum senzora po vrlo korektnim preduvjetima – tumači Davor Skeledžija.

Veća prava na inzulinske pumpe

Povećana su i prava na sustav za automatsku isporuku inzulina putem senzora inzulinske pumpe. Riječ je o najmodernijoj tehnologiji za isporuku inzulina (inzulinska pumpa). Primjerice, kada djetetu prijeti opasan pad šećera u krvi i gubitak svijesti, inzulinska pumpa uz senzor to može predvidjeti i prekinuti isporuku inzulina. Na taj način se zaustavlja pad šećera i dramatično smanjuje mogućnost dijabetičke kome, koja može biti i opasna po život. Donedavno su pravo na ovaj sustav imala samo djeca do osam godina starosti, a sada te svojevrsne dobne diskriminacije uopće više nema. I dalje postoje određene indikacije (preduvjeti), ali su one realne i korektne, smatraju oboljeli od dijabetesa.

Komentari
Sve vijesti