Inicijativa

Oboljeli od rijetkih bolesti pozivaju: Podržite nas kroz kampanju #vidimte

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 22.02.2021.
Foto: Hrvatski savez za rijetke bolesti

Hrvatski savez za rijetke bolesti kroz cijelu veljaču tradicionalno provodi kampanju pod nazivom #vidimte, povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti koji se obilježava 28. veljače.

Riječ je o kampanji koja ima za cilj podići svijest o rijetkim bolestima, budući da se oboljeli susreću s mnogim problemima, kako u zdravstvenom sustavu, tako i u javnosti koja nema dovoljno saznanja o svemu što prolaze. S obzirom na epidemiološku situaciju, ovogodišnja kampanja #vidimte provodi se online. Savez prikazuješest kratkih dokumentarnih filmova s 12 sudionika, u kojem svaki obrađuje po jednu od problematika s kojima se oboljeli susreću.

Filmovi se objavljuju na Facebook stranici :

https://www.facebook.com/HrvatskiSavezZaRijetkeBolesti

– U Hrvatskoj ima oko 200.000 oboljelih od rijetkih bolesti, a kako postoji oko 7000 različitih dijagnoza, manifestacije bolesti uglavnom su individualne kao i njihovi izazovi. Sve to oboljele dovodi do situacije da su nevidljivi zdravstvenom i socijalnom sustavu, ali i općenito društvu u cjelini. Za rijetke obično kažemo da su su rupa u sustavu, da su “nevidljivi”.Upravo zbog toga, ove godine želimo da budu viđeni. Ovim filmovima želimo cijelom društvu pokazati kako žive oboljeli od rijetkih bolesti, koji su izazovi s kojima se susreću, koje su prepreke, problemi i kako im konkretno možemo pomoći – kaže Sara Bajlo, dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Iz Saveza pozivaju sve da se uključe dijeljenjem sadržaja s #vidimte na društvenim mrežama.

Kampanju su već podržale mnoge osobe iz javnog života koje će dijeliti sadržaje na svojim profilima na društvenim mrežama.

Komentari
Sve vijesti