AKCIJA "DJELUJ SADA!"

Od 314 besplatno pregledanih građana Zagreba čak ih je 38 imalo tumor kože

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 17.06.2021.
Foto: Shutterstock

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba je od 7. do 11. lipnja provodio 14. akciju “Djeluj sada!”, u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom te klinikama za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb.

Cilj akcije bio je podići svijest građana o važnostima pregleda, s obzirom da konstantno raste broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj. Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba još je 2007. godine osmislio javnozdravstveni projekt Djeluj sada!“, a u okviru ovog projekta, svake se godine organiziraju besplatni preventivni pregledi madeža za građane (bez uputnice), s ciljem prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože.

Sedam suspektnih melanoma

Građani Zagreba na besplatne preglede su tijekom trajanja akcije dolazili u prostorije Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem”. Odazvalao se ukupno 314 ljidi, i pritom je otkriveno ukupno 38 tumora, što itekako ukazuje na izniman značaj ovog projekta i na nužnost preventivnih pregleda. Među tih 38 tumora bilo je sedam suspektnih melanoma, koji će ubrzo biti i operirani u KBC-u Sestre milosrdnice. Uz to, otkriveno je i 29 bazocelularnih karcinoma, 2 planocelularna karcinoma i 57 aktiničkih keratoza.

  • S obzirom na to da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na to da građani odgađaju odlaske liječnicima na preventivne preglede, važnije je nego ikad ojačati svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi. To upravo potvrđuju i navedene brojke, zbog čega ovogodišnji pregledi u sklopu projekta “Djeluj sada!” imaju posebnu težinu – poručuju organizatori akcije.
Komentari
Sve vijesti