PROMOCIJA IMUNIZACIJE

Od ponedjeljka po manjim mjestima kreću COVID autobusi za cijepljenje

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 12.06.2021.
Foto: Shutterstock

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je novi oblik popularizacije cijepljenja, a riječ je o autobusima koji će biti raspoređeni po županijama, i zadržavat će se u manjim mjestima neko vrijeme kako bi se ljudi u njima mogli cijepiti. Prvi autobus kreće u ponedjeljak u Virovitičko-podravskoj županiji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva osmislili su ovaj novi oblik punktova za cijepljenje kako bi se što više građana Hrvatske odlučilo na to da primi cjepivo. Na poziv virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak će prisustvovati aktivaciji prvog takvog autobusa. Poznato je da mnoga manja mjesta diljem države nemaju zdravstvene stanice, pa su upravo zbog toga autobusi namijenjeni obilasku takvih područja, kako bi cijepljenje postalo dostupnije. COVID autobusi će po unaprijed objavljenom i dogovorenom rasporedu dolaziti u određeno mjesto, sve je dogovoreno sa županima, a ovakav oblik cijepljenja bit će usmjeren prema ruralnim područjima.

  • Ideja je da se stanovnicima manjih naselja izađe u susret i dođe do kućnog praga – istaknuo je ministar Beroš dodajući da zdravstvene vlasti mijenjaju paradigmu, odnosno, uz to što pozivaju građane na cijepljenje, uz organizaciju COVID autobusa idu im i u susret.

Različite nagrade za cijepljene

Jedna od poruka koju Ministarstvo zdravstva želi poslati ovim projektom je i da je Hrvatska sigurna turistička destinacija.

Cijepljenje je kod nas, kao i u ostalim državama, u laganom padu, pa se posvuda smišljaju razni oblici motivacije za one koji se odluče primiti cjepivo. Srbija je, primjerice, uvela novčane nagrade, stoga se dijelilo tri tisuće dinara (oko 200 kuna) za prvih sto cijepljenih na punktu. Naravno, na dan kada se dijelio novac gužve su bile velike. U toj susjednoj državi bilo je i dana kada se za sve cijepljene organizirao besplatan roštilj. U Hrvatskoj novčanih nagrada neće biti, ali će se u Zagorju, recimo, dijeliti ulaznice za toplice, a u Splitu se organizira besplatna predstava. Amerika je vjerojatno najdalje otišla s dijeljenjem nagrada, pa je osmišljena lutrija u kojoj se može osvojiti čak milijun dolara, dok se istodobno dijele bonovi za trgovine, aranžmani za odmor, školarine za tinejdžere, besplatne večere, pa čak i besplatni kanabis.

Komentari
Sve vijesti