NOVE CIJENE

Od srijede se na brzi test za COVID može već za 150 kuna, a na PCR test za 390 kuna

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 14.06.2021.
Foto: Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo odredio je nove cijene mikrobioloških pretraga koje se obavljaju na zahtjev fizičkih i pravnih osoba. Te cijene stupaju na snagu u srijedu, a kao i do sada, sve što ide na uputnicu obiteljskog liječnika bit će besplatno.

Prema novom cjeniku HZJZ-a, laboratorijski PCR test na COVID koštat će 390 kuna. Svatko tko se odluči na brzi antigenski test platit će 150 kuna, a cijena serološkog testa za dokaz antitijela, koji pokazuje jeste li možda preboljeli COVID (ili koliko antitijela imate nakon cijepljenja), od srijede će biti 200 kuna. Ove usluge po područnim uredima HZJZ-a mogu koristiti svi koji ih žele platiti. Primjerice, to mogu biti ljudi koji se nisu cijepili, a žele preći granicu i otputovati u inozemstvo.

Inače, u Hrvatskoj je do sada utrošeno više od dva milijuna doza cjepiva te je procijepljenost odraslog stanovništva dosegnula 40 posto. Plan Ministarstva zdravstva i HZJZ-a je da taj postotak do kraja lipnja skoči na 50 posto.

  • Ovo je još jedan pokazatelj da cijepljenje napreduje te da su građani iskazali povjerenje zdravstvenom sustavu, liječnicima i medicinskim sestrama. Pozivamo građane da se odazovu na cijepljenje. Nema nikakve dvojbe da će nam cijepljenje omogućiti izlaz iz pandemije i povratak na stare obrasce ponašanja, ali samo ako se budemo cijepili ubrzanim tempom i odazivali na cijepljenje – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nakon što je u četvrtak utrošena dvamilijunta doza cjepiva, i to u Osječko-baranjskoj županiji.

Cijepi se i sve više djece

Uz odraslo stanovništvo, nastavlja se i cijepljenje djece diljem Hrvatske. Tako je, primjerice, organiziranom akcijom u Rijeci cijepljeno desetak dječaka i djevojčica u dobi od 12 do 18 godina.

  • Vjerujem da će odaziv biti sve veći, iako je dosta mladih, koji su stariji od šesnaest godina već procijepljeno. Pokrenuli smo aktivnost koja doprinosi općoj zaštiti naših stanovnika, jer znamo da se kolektivni imunitet stječe kada se cijepi veći udio populacije – rekla je prilikom riječke akcije Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.
Komentari
Sve vijesti