ODLUKE STOŽERA

Od sutra na javna okupljanja ili veće svadbe možete samo s “COVID putovnicom”

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 30.06.2021.
Foto: Shutterstock

Stožer je donio popis novih epidemioloških mjera koje stupaju na snagu 01. srpnja. I dalje ćemo držati distancu i nositi maske u zatvorenim prostorima, a na javna događanja koja okupljaju veći broj ljudi može se samo digitalnom potvrdom, takozvanom “Covid putovnicom”, i ako je lokalni stožer civilne zaštite da odobrenje za takvo događanje.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske naglašava da su, s obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19, sve osobe na području naše države obvezne pridržavati se strogih mjera fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih najnovijom Odlukom.

Cijepljenje, test ili preboljenje

Kao što smo već spomenuli, zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe koje sa sobom imaju EU digitalnu COVID potvrdu, i ako je nadležni stožer civilne zaštite lokalne samouprave dao suglasnost za to događanje, koje može trajati najviše do ponoći. Potvrdu, takozvanu “COVID putovnica”, možete dobiti ako ste cijepljeni, ako imate negativan test na COVID te ako ste nedavno preboljeli zarazu koronavirusom.

Unutar bara također samo uz potvrdu

Od ostalih mjera tu je, primjerice, pravilo za sprovode i polaganje urni, kroz koje se strogo zabranjuje izražavanje sućuti bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavate li se tih mjera. Što se tiče pekarnica, one mogu raditi najviše do ponoći, dok je prodaja alkohola zabranjena od ponoći do šest sati izjutra. Ugostiteljski objekti i OPG-ovi mogu usluživati goste od šest ujutro do ponoći, ali i dalje samo na otvorenim terasama, gostima koji sjede za stolovima. Ipak, oni koji poslužuju topla i hladna jela, sukladno rješenju nadležnog upravnog tijela, moći će to činiti i u zatvorenom prostoru. Što se tiče noćnih barova i disko klubova, oni nemaju ograničenje u radnom vremenu, ali to vrijedi samo ako imaju otvoreni prostor za goste. U zatvoreni prostor bara ili disko kluba može se ući samo s “COVID putovnicom”.

Kada su svadbe i privatne proslave u pitanju, one su dopuštene za maksimalno trideset ljudi, uz poštivanje svih mjera. Želite li slavlje s većim brojem sudionika, pod uvjetom da ste lokalnom stožer najmanje tri dana ranije najavili održavanje okupljanja te ako svi prisutni imaju “COVID putovnice”. Sajmova, događanja i priredbi koji se održavaju u zatvorenim prostorima do daljnjega neće biti, a u slučaju onih na otvorenom svi posjetitelji moraju nositi maske.

Komentari
Sve vijesti