Iskorak KBC-a

Organizirali poseban bolnički sustav cijepljenja osoba u riziku od teških reakcija

Autor: Suncana Glavak
event 19.03.2021.
Foto: Shutterstock

Od ponedjeljka u KBC-u Rijeka u posebnim bolničkim uvjetima moći će se cijepiti protiv COVID-19 ljudi koji su imali ranije anafilaksu.

RIZIČNiM ALERGIČARIMA CIJEPLJENJE U BOLNICI

Ipak će se rizični pacijenti cijepiti u bolnici gdje je sva moguća infrastruktura spremna najhitnije pružiti visokospecijaliziranu pomoć, pa su i najviše mjere sigurnosti

KBC Rijeka, koji se našao na novom ozbiljnom udaru COVID-a jer je samo do srijede hospitalizirano više od 70 novooboljelih, odlučio se za mjeru smanjenja rizičnih alergijskih reakcija. U suradnji s NZJZ PGŽ omogućit će od ponedjeljka 22. ožujka cijepljenje bolesnika koji zbog zdravstvenog stanja imaju potrebu i želju za cijepljenjem, ali su ujedno i u grupi visokog rizika zbog moguće alergijske reakcije. U suradnji specijalista obiteljske medicine i uz mišljenje bolničkih alergologa takvi će se pacijenti moći cijepiti u bolničkim uvjetima, uz osigurane najviše mjere sigurnosti.

Pacijenti koji su u grupi visokog rizika zbog moguće alergijske reakcije, ali imaju potrebu i želju za cijepljenjem mogu se od ponedjeljka, 22. ožujka javiti liječnicima obiteljske medicine. Napominjemo da bolesnici koji su alergični na hranu, okolišne alergene, kućne ljubimce, peroralne oblike lijekova, ubode kukaca i slično, kao i oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju alergije nisu bolesnici s povećanim rizikom za alergijsku reakciju na cjepivo protiv COVID-19.

Samo pacijenti za koje obiteljski liječnici procijene da su potencijalno visokog rizika za primjenu cjepiva (ranije anafilaktičke i srodne reakcije) bit će naručeni u alergološko/imunološku ambulante po posebnom rasporedu i nakon pregleda specijalista bit će im omogućeno cijepljenje.

Komentari
Sve vijesti