COVID-19 u svijetu

Pandemija globalno – rast broja oboljelih i preminulih, u istrazi 19 novih sojeva

Autor: Redakcija
event 21.04.2021.
Foto: Shutterstock

Sa više od 5,2 milijuna novozaraženih u proteklom tjednu, svijet bilježi osmi tjedan zaredom povećanje broja oboljelih od COVID-19.


Uzlazni trend oboljelih nažalost prati jednako tako i rast broja preminulih od pandemijske zaraze. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pet tjedana u kontinuitetu raste broj umrlih koji je u proteklom tjednu viši za osam posto u odnosu na tjedan ranije.

Ukupno je prošli tjedan broj žrtava COVID-19 u svijetu prešao tri milijuna pri čemu iz SZO-a upozoravaju da je ubojitost novog koronavirusa brža no ranije. Navode kako je prvih milijun žrtava od ove zarazne bolesti bilo nakon devet mjeseci pandemije, dva milijuna nakon četiri mjeseca dok je globalno treći milijun preminulih, nažalost, evidentiran nakon samo tri posljednja mjeseca.


Uz cjepiva i njihovu primjenu, svijet i dalje ima niz nepoznanica o SARS-CoV-2, poput koliko traje učinak cjepiva i koliko sprečava prijenos bolesti, a i dalje je nepoznata i uloga djece u širenju zaraze. Posebna nepoznanica pak su i varijante virusa koje su u SZO podijelili u kategorije. Tako su južnoafrički i britanski soj definirali rizičnijima za ozbiljniju bolest, britanski i brazilski soj rizičnijima za, da tako kažemo, otpornost na cjepivo. U trenutnom je fokusu još šest dodatnih sojeva, a u istrazi njih 19.

Komentari
Sve vijesti