Globalni apel

Pandemija povećala potrebu za kisikom, nova riješenja za najugroženije zemlje

Autor: Suncana Glavak
event 03.03.2021.
Foto: freepik

Od upale pluća godišnje i bez pandemije umire oko 800 000 osoba, a po procjenama čak 20-40 posto tih smrti suzbile bi dovoljne količine kisika.

Pandemija COVID-19 intenzivirala je globalnu potražnju za kisikom, a najranjivije zemlje dobile su i pomoć Svjetske zdravstvene organizacije koja nastoji što hitnije opskrbiti najsiromašnije zemlje poput nekih afričkih.  Uz to što je osnovni lijek i pomoć na svim razinama zdravstvene zaštite, posebno u ustanovama bolničkog tipa, nužan je kirurškim, bolesnicima s ozljedama, zatajenjem srca, astmom, plućnim bolestima, brigu o majkama i djeci, bolesnoj novorođenčadi i nedonoščadi. .

Solarni koncentrator kisika

Pandemija COVID-19 potrebu za kisikom intenzivirala je hitnije nego ikad prije. Potreba za kisikom povećala se na 1,1 milijun boca samo u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Početkom pandemije, prva faza pomoći SZO-a bila je povećati opskrbu kisikom u najugroženijim zemljama nabavom i distribucijom koncentratora kisika i pulsnih oksimetara koji mjere puls i koncentraciju kisika u krvi tako da se stave na prst bolesnika. Od veljače je SZO sa suradnicima distribuirao više od 30 tisuća koncentratora i 40 tisuća pulsnih oksimetara za bolesnike u 121 najugroženijoj zemlji, uključujući 27 koje su ocijenjene kao vrlo ranjive. SZO podupire zemlje i tehničkim savjetima i, na nekim mjestima, nabavkom izvora kisika u značajnoj količini. Inicijativa WHO Innovation pronašla je jedno novo rješenje za stvaranje pouzdanijih izvora napajanja putem sunčeve energije. Solarni koncentratori kisika nedavno su instalirani u regionalnoj dječjoj bolnici u  Somaliji. 

Komentari
Sve vijesti