Sve što trebate znati o cijepljenju

Pet najvažnijih pitanja i odgovora o cjepivima prema aktualnim stavovima Svjetske zdravstvene organizacije

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 21.02.2021.
Foto: Shutterstock

Cijepljenje protiv Covida vjerojatno je najaktualnija tema na svijetu, no zbog količine različitih informacija, mnogi su i dalje zbunjeni oko nekih pravila i smjernica. Stoga vam donosimo odgovore na top pet pitanja o cijepljenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavlja smjernice oko cijepljenja te prati prijavljene nuspojave diljem svijeta, a sve u suradnji s proizvođačima cjepiva i regulatornim zdravstvenim tijelima različitih država. Informacije koje slijede kroz top pet pitanja su upravo one koje WHO ističe kao relevantne i kojih se trebaju pridržavati svi.

1. Koliko vremena treba proći između prve i druge doze cjepiva za Covid?

Trenutačno se razvija više cjepiva za Covid, i svako od njih ima pomalo različita pravila oko razmaka između prve i druge doze. Razvijaju se i neka kod kojih će biti potrebna samo jedna doza, ali ona još nisu u opticaju. Što se tiče vremenskog razmaka između prve i druge doze cjepiva, to ovisi o tomu čije cjepivo će netko primiti u prvoj dozi, ali i o odgovornim zdravstvenim institucijama u svakoj zemlji koje organiziraju cijepljenje. Kod većine dostupnih cjepiva razmak između doza je tri do četiri tjedna. No postoje podaci za neka cjepiva, poput onog tvrtke Astra Zeneca, da se najbolji imunološki odgovor dobije ako se druga doza primi nakon dvanaest tjedana.

2. Što ako nam je druga doza iz nekog razloga nedostupna i ne uspijemo je primiti unutar predviđenog roka?

Drugu dozu svakako je važno primiti, a hoće li to biti nekoliko dana ranije od predviđenog roka, ili nekoliko dana kasnije, pa čak i nekoliko tjedana kasnije, ne igra preveliku ulogu. Bitno je samo da ljudi odu primiti drugu dozu.

3. Koliko i zašto je važna druga doza cjepiva?

Prvom dozom se, zapravo, u organizam unosi novi antigen. No tek je druga doza ona koja osigurava imunitet od bolesti. Antitijela daju odgovor upravo nakon te druge doze, baš kao i T-stanice. Ona imaju i svojevrsnu memoriju, koja traje dugo, pa kada organizam ponovno uoči to antitijelo ili virusni protein, zna da mora odmah imunološki reagirati.

4. Mogu li prva i druga doza biti od različitih proizvođača?

U ovom trenutku Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da obje doze budu od istog proizvođača i toga se treba pridržavati. No sve zajedno ne znači da će ova preporuka trajati zauvijek, s obzirom da znanost rapidno napreduje, i svaki dan su dostupna neka nova znanja. Već sada traju istraživanja koja razmatraju mogućnost da u budućnosti obje doze ne moraju biti od istog proizvođača.

5. Sva cjepiva koja su nam sada dostupna proizvedena su iznimno brzo. Kako onda možemo biti sigurni da cijepljenje neće imati dugoročnih posljedica po naše zdravlje?

Po svijetu je distribuirano više od 150 milijuna doza cjepiva, i za sada nema povratnih informacija o nekim ozbiljnim nuspojavama koje se kontinuirano ponavljaju. U redovitim okolnostima, razvoj jednog lijeka ili cjepiva traje i nekoliko godina. No s obzirom na hitnost situacije, u slučaju korona virusa znanost je dala sve od sebe da se godine pretvore u mjesece. Tri su cjepiva dobila urgentno odobrenje za upotrebu, što znači da su i dalje na promatranju. Svjetska zdravstvena organizacija, zajedno s proizvođačima i regulatornim tijelima, intenzivno prati sve dojave o nuspojavama, i tako će biti i ubuduće.

Komentari
Sve vijesti