Financijska slika našeg zdravstva

Pet posto manji prihodi od doprinosa – 1,145 milijardi kuna lani manje uplaćeno

Autor: Redakcija
event 01.02.2021.
Foto:freepik.com

Rupa u zdravstvenom proračunu pokrivena je beskamatnim zajmom od Ministarstva financija koji će se vraćati kroz naredne tri godine

Za 1,145 milijardi kuna “pali” su prihodi od doprinosa u prošloj pandemijskoj godini što je više od pet posto manji iznos prihoda od doprinosa na računu HZZO-a u usporedbi s godinom ranije. Trošak je to uzrokovan zaustavljanjem gospodarstva, otkazima i ukratko rečeno trošak karantene i djela mjera za suzbijanje COVID-19. Toliku rupu u proračunu Zavoda namirilo je, podsjetimo, Ministarstvo financija beskamatnim zajmom od 1,46 milijardi kuna koji je nacionalnom osiguravatelju omogućio da plaća troškove zdravstvene zaštite i ostale novčane naknade. Do kraja prošle godine od tog zajma HZZO je vratio 385,7 milijuna kuna, a u planu je preostalih više od jedne milijarde vratiti kroz naredne tri godine.

Dali bolnicama, skočio dug prema ljekarnama

HZZO će financijski izvještaj predati ovih dana, ali podaci kažu nadalje kako su prihodi u lanjskoj pandemijskoj godini iznosili 27,277 milijardi kuna odnosno 28,355 kad se pribroji spomenuti zajam. Od tog zajma većina novca išla je na račune bolnica, 900 milijuna kuna, zbog čega je u jednom trenutku došlo do dugovanja Zavoda prema ljekarnama. S proračunskih 500 milijuna kuna zadnjom izmjenom i dopunom pred kraj 2020. godine te sa još dodatnih 669 milijuna kuna podmirene su te obaveze.

Povrat zajma – 200 milijuna kuna


Računi bolnica odnosno svih zdravstvenih subjekata u odnosu sa Zavodom te naknade koje su isplatili iznosili su lani 27,087 milijardi kuna odnosno 560 milijuna kuna više negoli u usporedbi s 2019. godinom.
Za obvezno zdravstveno osiguranje su bili veći troškovi za 808 milijuna kuna, a za dopunsko zdravstveno osiguranje manji za 247 milijuna kuna. U tim brojkama nisu pak dodatne kune bolnicama koje će se tek evidentirati kao trošak nakon što bolnice ispostave račune.

Od ove godine država očekuje rast BDP-a za pet posto što bi u zdravstvenoj kasi značilo prihod od doprinosa od 22,6 milijardi kuna odnosno 1,5 milijardu više negoli u 2020. godini. Kad se tomu dodaju prihodi od proračuna i prihodi prema posebnim propisima na računu HZZO-a ove bi godine trebalo biti 27,7 milijardi kuna od kojih se 200 milijuna kuna planira za povrat gore spomenutom zajmu.

Komentari
Sve vijesti