NOVE MJERE STOŽERA

Polaznici, instruktori i predavači sada u autoškolama moraju imati COVID potvrde

Autor: Prof. dr. sc. Goran Roic
event 15.07.2021.
Foto: Shutterstock

Stožer je danas objavio popis mjera koje će na snazi biti do 31. srpnja. Zapravo je riječ o produljenju već postojećih mjera, s tim da je uveden novitet s autoškolama, ali i s umjetničkim izvedbama, kino projekcija i izložbama, za koje ne mogu vrijediti strože mjere od onih koje su propisane na nacionalnoj razini.

Drugim riječima, ako je posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima određena stroža epidemiološka mjera od onih koje je propisao Stožer, ta stroža mjera neće vrijediti, već će se primjenjivati sve ono što je određeno na nacionalnoj razini. Što se tiče već spomenutih autoškola, nova odluka Stožera kaže da se teorijski dio i satovi vožnje mogu održavati bez ograničenja, ali ako polaznici, predavači i instruktori posjeduju EU digitalne COVID potvrde.

Sve više ograničenja za necijepljene

U području javnih okupljanja nema promjena, pa je i dalje pravilo da svi događaji koji podrazumijevaju prisustvo više od stotinu ljudi, mogu biti održani samo ako svi sudionici imaju COVID potvrde. U protivnom su kazne vrlo rigorozne. U svakom slučaju, sve ove mjere usmjerene su ka tome da se maksimalno spriječi mogućnost širenja zaraze, osobito sada kada su dominantni vrlo zarazni mutirani sojevi, ali i da se što više ljudi odluči na cijepljenje. Jer iako ono i dalje nije obavezno, a premijer Plenković je rekao da nikada neće ni postati, već sada je donesen niz ograničenja za one koji su odlučili preskočiti cijepljenje. U nekim situacijama necijepljeni to mogu kompenzirati predočenjem negativnog testa, no pojavljuju se situacije u kojima ni testovi ne igraju ulogu, već su potrebne isključivo COVID potvrde (današnja odluka o autoškolama, primjerice).

Inače, zaključno s 14. srpnja u Hrvatskoj je utrošeno 2.870.866 doza cjepiva, a cijepljeno je je 38,7 posto ukupnog stanovništva, odnosno 46,5 posto odraslog stanovništva. Plan je bio da se do ljeta potpuno procijepi više od 50 posto odrasle populacije, a s obzirom da bi za potpuno ukidanje mjera procijepljenost trebala biti 70-80 posto, tek ostaje za vidjeti koje će se restrikcije donijeti za necijepljene, tim više što ubrzo dolazi jesen i mogući četvrti val epidemije.

Komentari
Sve vijesti