Preporuka

Popis simptoma na koje treba pripaziti nakon cijepljenja AstraZenecom

Autor: Redakcija
event 19.03.2021.
Foto: Shutterstock

Trenutna odluka europskog regulatornog tijela za lijekove o nastavku primjene AstraZenecina cjepiva protiv COVID-a 19 sadrži i posebno upozorenje onima koji će primiti to cjepivo, a upute su dobili i zdravstveni djelatnici.

Ono što, prema preporuci Europske agencije za lijekove, cijepljeni AstraZenecom trebaju primijetiti i reagirati odnosno obratiti se liječniku jest: kratkoća daha, bol u prsima ili želucu, oteklina ili osjet hladnoće u ruci ili nozi, zamućen vid, jaka glavobolja, glavobolja koja se pogoršava nakon cijepljenja, krvarenje koje ne prestaje, višestruke male modrice, crvenkaste ili ljubičaste mrlje ili krvavi plikovi ispod kože.

Slučajevi tromboze i trombocitopenije nakon ovog cjepiva zabilježeni su uglavnom unutar dva tjedna od cijepljenja pa je to vrijeme kroz koje treba obratiti pažnju na navedene simptome. Uputu su dobili i zdravstveni radnici kojima EMA savjetuje da budu na oprezu. Također, zdravstveni radnici trebaju upozoriti na navedene simptome sve one koje cijepe AstraZenecinim cjepivom.

Budući da povezanost navedenih stanja nije dokazana, ali ni opovrgnuta, EMA se u svojem jučerašnjem stavu ograđuje donoseći ovakve upute. Ovakvo upozorenje ipak ostavlja prostor sumnjama u njihovu, da tako kažemo, naslovnu poruku – sve je u redu. Porukom, koju je danima čekala praktički cijela EU, Europska agencija za lijekove ipak nije pokazala nedvojbenu sigurnost u svoje zaključke. Takav postupak ove Agencije, uostalom, odmah je rezultirao razjedinjenim daljnjim ponašanjem europskih zemalja koje “na lageru” imaju AstraZeneca cjepivo.

Komentari
Sve vijesti