Prirodni pripravak

Potrošnja Viagre pala na 22. mjesto, na ekstrakt Sabal palme potrošili 13,2 milijuna kuna

Autor: Ivana Rimac Lesicki
event 16.02.2021.
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj pomalo pada potrošnja Viagre, no zato sve veću popularnost stječe esktrakt Sabal palme, prirodni pripravak koji se uzima kod problema s potencijom ili kod povećanja prostate.

Pokazalo je to nedavno objavljeno izvješće HALMED-a o potrošnji lijekova za 2019. godinu. U tablici koja pokazuje najprodavanije lijekove u Hrvatskoj, koji nisu na teret HZZO-a (potrošnja izražena u kunama), već godinama se na prva tri mjesta izmjenjuju ibuprofen, acetilsalicilna kiselina (Andol, primjerice) i paracetamol (lijekovi za snižavanje temperature). Za svaki od ovih lijekova u prosjeku se troši između 40 i 50 milijuna kuna svake godine.


Ekstrakt Sabal palme je u 2017. godini bio na 13. mjestu s ukupnom potrošnjom od 9,9 milijuna kuna. Sljedeće godine, 2018., ostao je na 13. mjestu, ali je potrošnja skočila na 10,8 milijuna kuna. Pretprošle godine, 2019., Sabal palma postala je još popularnija, pa je zauzela 12. mjesto na tablici, s potrošnjom od 13,2 milijuna kuna.


S druge strane, sildenafil (Viagra) je sa 18. mjesta 2017. godine i 17. mjesta 2018. godine, pala na 22. mjesto po potrošnji 2019. Čini se da Hrvati, kada je potencija u pitanju, prednost sve više daju prirodnim pripravcima, a možda ulogu igra i činjenica da se Sabal palma reklamira i kao afrodizijak za oba spola. Na stranicama distributera mogu se naći podaci da je riječ o ekstraktu biljke koja potječe iz jugoistočne Amerike, a koristi se prvenstveno za liječenje impotencije. Također, ističe se da pomaže kod povećane prostate i otežanog mokrenja kod muškaraca te kod inkontinencije.

Dodatno, popularnosti prirodnih pripravaka možda doprinosi i cjenovna razlika. Ekstrakt Sabal palme može se kupiti već za stotinjak kuna, dok se cijena Viagre kreće u rasponu od otprilike 340 do 620 kuna, ovisno o veličini pakiranja. Iako se izdaje isključivo na liječnički recept, u ljekarni ju je potrebno platiti u cijelosti.

Komentari
Sve vijesti