Vladina delegacija

Premijer Plenković: Impresioniran sam brzim napretkom nove bolnice

Autor: Suncana Glavak
event 20.04.2021.
Premijer u obilasku riječke bolnice, foto: KBC Rijeka

Bolnica za majku i dijete koja se gradi u KBC-u Rijeka vrijedna milijardu kuna najveća je investicija u zdravstvu RH Vlade Andreja Plenkovića.

“Pozitivno sam impresioniran ovako brzim i kvalitetnim napretkom nove Bolnice za majku i dijete u KBC-u Rijeka za koju je Vlada RH dala jamstva, a koju grade hrvatske tvrtke”, poručio je nakon obilaska gradilišta nove Bolnice za majku i dijete na Sušaku premijer Plenković, čestitajući domaćinima na realiziranim aktivnostima u današnjem posjetu Rijeci. Novi kompleks vrijedan milijardu kuna objedinit će sve bolničke sadržaje trenutno smještene na lokalitetu Kantrida s Klinikom za ginekologiju i porodništvo te novim laboratorijskim prostorima. Najveća je to investicija u zdravstvu ove Vlade koja će obilježiti budućnost i kvalitetu medicinske skrbi za građane ovog dijela Hrvatske, kako je tom prilikom rečeno.

Rad u pandemiji

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković stigao je u pratnji Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture. Premijera sa suradnicima dočekali su predsjednik povjerenstva za izgradnju nove bolnice, predsjednik UV KBC-a Rijeka i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. dr. Željko Plazonić, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović i saborski zastupnik Gari Cappelli.

Gosti su obišli gradilište nove bolnice i upoznali se s radom KBC-a Rijeka u pandemijskim uvjetima. Domaćini su premijera detaljno izvijestili o tijeku izgradnje bolnice koja je počela u rujnu 2019., a trebala bi biti završena u prvoj polovici iduće godine te useljena u drugoj polovici 2022.
Nova bolnica će ukupno imati 45.000 četvornih metara površine, na osam etaža, od toga dvije podzemne. Kompleksan projekt uključuje prostor Klinike dječje bolničke zaštite, Kliniku za ginekologiju i porodništvo te tehnološko-gospodarski blok i višeetažno parkiralište. U nadzemnim etažama pored Klinike za pedijatriju i Klinike za ginekologiju i porodništvo bit će smješteni i svi bolnički laboratoriji objedinjeni za potrebe čitavog KBC-a s obzirom na to da će biti preseljen i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu odnosno prostori za dobrovoljne davatelje krvi. Pored toga u novoj bolnici bit će smještena moderna kuhinja za cijeli KBC, a u sklopu kompleksa bit će i ekološki prihvatljiv pogon za samostalno zbrinjavanje biološkog otpada. Izvođači radova su tvrtke Kamgrad i GP Krk.

Suvremena zdravstvena zaštita


Istodobno je u tijeku i izrada idejnog projekta te sveobuhvatne studije izvedivosti za izgradnju i rekonstrukciju objekata III. faze nove bolnice na Sušaku i preseljenja cijelog KBC-a na jedinstveni lokalitet. Sadašnje okolnosti pokazuju da su za dovršetak gradnje i preseljenje na Sušak realno izvjesni i drugi izvori financiranja kroz dodatne programe EU-a za infrastrukturne projekte prije svega putem EIB-a. KBC Rijeka će dovršetkom projekta nove bolnice dobiti kvalitetne, suvremene, izvodive i realne prijedloge rješenja koji će Riječanima, ali i svima koji koriste usluge riječke bolnice jamčiti – kvalitetnu, suvremenu i efikasnu uslugu zdravstvene zaštite nekoliko desetljeća unaprijed, kao i budućim generacijama, istaknuto je u današnjim razgovorima.
Nakon što desetljećima KBC Rijeka rascjepkano djeluje na trima lokacijama, a uslugama pokriva pacijente i korisnike s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te mu u određenim segmentima inkliniraju i pacijenti iz drugih područja zemlje, ovim prioritetnim projektom Vlade RH u Rijeci će profunkcionirati nova bolnica na Sušaku u punom kapacitetu u najbržem vremenskom roku, glasi poruka današnjih susreta.

Komentari
Sve vijesti